Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 25 Ιουνίου του 1876, όταν άρχιζε η θρυλική μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν ανάμεσα στους Ινδιάνους και τους λευκούς αποίκους. Την επομένη μέρα η έκβαση της μάχης θα αποκτούσε θρυλικές διαστάσεις… Ο μοναδικός επιζών από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν ένα άλογο που κι αυτό είχε όνομα ινδιάνικο: Κομάντσι! Οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Τζορτζ Κάστερ έβλεπε το πεδίο της μάχης από ψηλά…

Διαβάστε επίσης: Η θρυλική Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους

Σαν σήμερα 25 Ιουνίου, το 1876, κατά μήκος του ποταμού Λιτλ Μπίγκχορν έγινε η ομώνυμη μάχη – συνώνυμη του Βατερλώ. Εκεί, πλάι στο ποτάμι, οι αρχηγοί Καθιστός Ταύρος και Τρελό Άλογο, οδήγησαν ομάδες Ινδιάνων από τις φυλές Λακότα, Τσεγιέν και Αραπάχο σε συντριπτική νίκη εναντίον των λευκών αποίκων του 7ου Συντάγματος Ιππικού των ΗΠΑ. Αυτή η νίκη ήταν η μεγαλύτερη, αλλά και η τελευταία των Ινδιάνων!

Η καταπάτηση των εδαφών των ιθαγενών της Αμερικής από τους λευκούς αποίκους αποτελεί μια από τις πολλές σκοτεινές πτυχές της Αμερικανικής Ιστορίας. Έχοντας αναγκαστεί, σε πρώτη φάση, να επιλέξουν πλευρά στις αγγλογαλλικές συγκρούσεις οι φυλές των αμερικανών ιθαγενών, σχεδόν πάντα έβγαιναν χαμένες όποιον κι αν υποστήριζαν. Αργότερα, καθώς οι αμερικανοί άποικοι νίκησαν τους Άγγλους και εξασφάλισαν την ανεξαρτησία τους, επιταχύνθηκε ο αφανισμός των αμερικανών ιθαγενών. Καθώς αυξανόταν η πίεση από την εξάπλωση των αποίκων, οι φυλές των Ινδιάνων αναγκάζονταν να μετακινούνται όλο και πιο δυτικά μακριά από τις απέραντες πεδιάδες και να στριμώχνονται σε περιορισμένες εκτάσεις, αυστηρά καθορισμένες από την κυβέρνηση. Οι σπάνιες περιπτώσεις αντίστασης, όπως η μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν, ωχριούν μπροστά στις συντριπτικές ήττες που υπέστησαν οι Ινδιάνοι. Να σημειωθεί ότι η τελευταία μάχη στο Γούεντ Νι γνωστή και ως Σφαγή του Γούεντ Νι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμερικανών ιθαγενών.

Το Λιτλ Μπίγκχορν πήρε θρυλικές διαστάσεις και λόγω του μεγάλου αριθμού κινηματογραφικών ταινιών, βιβλίων ακόμη και τραγουδιών που εκδόθηκαν γύρω από το θέμα. Αξιοσημείωτη είναι η ταινία «Το Μεγάλο Ανθρωπάκι» (Little Big Man) του Άρθουρ Πεν με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν.

Ο συνολικός αριθμός απωλειών των ΗΠΑ περιλάμβανε 268 νεκρούς και 55 σοβαρά τραυματίες από τους οποίους έξι υπέκυψαν στα τραύματά τους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ινδιάνων ανιχνευτών Κρου και δύο ινδιάνων ανιχνευτών Πόνυ. Ο διοικητής αντισυνταγματάρχης Κάστερ σκοτώθηκε, όπως και δύο από τους αδελφούς του, ένας ανιψιός και ένας γαμπρός του.

Τι απέγιναν οι νικητές

Το Τρελό Άλογο, το 1877 έπειτα από μία αποτυχημένη μάχη εναντίον των Αμερικάνων αιχμαλωτίστηκε, αλλά δραπέτευσε, όμως αναγκάστηκε να παραδοθεί εξ αιτίας έλλειψης τροφής. Πέθανε σε ηλικία 37 χρονών το 1877.

Ο Καθιστός Ταύρος, ήταν ο ιερός αρχηγός της φυλής Χουνκάπα Λακότα των Σιου και είχε προβλέψει την επιτυχία στο Λιτλ Μπίγκχορν αφού είχε δει όραμα πριν από τη μάχη.

Αμέσως μετά την επική μάχη αναγκάστηκε να καταφύγει στον Καναδά. Το 1881 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου και ζούσε ειρηνικά σε καταυλισμό ιθαγενών στην Ντακότα. Το 1890 διατάχθηκε η σύλληψή του με τον φόβο ότι ίσως οργανώσει νέο κύμα αντίστασης κατά των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στις φυλές των Σιού. Κατά τη διαδικασία της σύλληψής του, προκλήθηκε ένοπλη συμπλοκή στην οποία βρήκε τον θάνατο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA