Μενού
  • Α-
  • Α+

Θερμό καλοκαίρι προετοιμάζει η Άγκυρα ως φαίνεται, καθώς εξέδωσε αντι-NAVTEX αναφέροντας μάλιστα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου». Όπως αναφέρει το sigmalive.com, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές ασφαλείας και αναφέρουν ότι η Τουρκία τήρησε το μορατόριουμ που ορίζει το μνημόνιο του 1988 και δεν ανακοίνωσε δραστηριότητες ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά η Αθήνα δεν το έπραξε.

Διαβάστε ακόμη:Ερντογάν: Θετικές οι επαφές με Μητσοτάκη, Μακρόν και Μπάιντεν

Όπως αναφέρουν, «η Ελλάδα δεν προέβη σε καμία αλλαγή, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις επιταγές του μορατόριουμ».«Για την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις πρακτικές της Ελλάδας να παραβιάζει το μορατόριουμ, κατέστη απαραίτητο να αντιδράσει στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Επομένως, με NAVTEX που δημοσίευσε η Τουρκία στις 22 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν οι περιοχές, όπου θα διεξαχθούν ασκήσεις, στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου» λένε τα τουρκικά ΜΜΕ εξηγώντας τη NAVTEX.

Θα ισχύσει το μορατόριουμ το καλοκαίρι; 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου εξήχθη το συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι σαν το καλοκαίρι του 2021. Όπως έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 και «καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες», παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν. Με έναν τρόπο, το είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν στις βραδινές του δηλώσεις, μετά και το ραντεβού του με τον Τζο Μπάιντεν, όταν έκανε λόγο για μια «απευθείας γραμμή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν είδει «κόκκινου τηλεφώνου», προκειμένου να επιλύονται οι εντάσεις χωρίς «την παρέμβαση τρίτων». Τόσο η Αθήνα, όμως, όσο και η Άγκυρα, για διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν από τις γεωπολιτικές ισορροπίες έως και τον τουρισμό, επιδιώκουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι που θα είναι, με τη σειρά του, βάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA