Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 2 Ιουλίου του 1937, όταν η θρυλική «βασίλισσα των αιθέρων» Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίζεται στην προσπάθειά της να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. 

Το νησί Χάουλαντ είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης στον κεντρικό Ειρηνικό κοντά στον Ισημερινό με μήκος λίγο πάνω από 1,5 χιλιόμετρο και πλάτος λιγότερο από 800 μέτρα. Το νησί ήρθε στη δημοσιότητα στις 2 Ιουλίου του 1937 γιατί ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της Αμέλια Έρχαρτ στην προσπάθεια της να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. 

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 4 Ιουνίου: Η Emily Davison πέφτει στα πόδια του αλόγου του βασιλιά της Αγγλίας για την ψήφο των γυναικών

Πώς η Έρχαρτ κατέκτησε τους ουρανούς

Δέκα χρόνια πριν από την εξαφάνιση της, η Αμέλια είχε αποκτήσει διεθνή φήμη. Τα αεροπορικά κατορθώματα της, είχαν προβληθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ολόκληρου του κόσμου με αφετηρία του 1928, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο. Παρόλο του ότι δεν πιλοτάριζε ή ίδια το αεροπλάνο, όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες την υποδέχονταν σαν ηρωίδα!

Η οικογένεια της Αμέλια ήταν σχετικά ευκατάστατη και μπορούσε αρχικά να χρηματοδοτεί τις αεροπορικές φιλοδοξίες της. Αυτά μέχρι το 1929,  όταν η Μεγάλη Υφεση συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη απόπειρα της Αμέλια να κάνει το γύρο του κόσμου άρχισε στις 17 Μαρτίου του 1937 από το Οakland και λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία. 

Την 1η Ιουνίου του 1937, η Έρχαρτ επιχείρησε να «κατακτήσει» τον κόσμο για 2η φορά. Ξεκίνησε από το Μαϊάμι με συνεπιβάτη τον πιλότο Φρεντ Νούναν. Έπειτα από αρκετές στάσεις, φθάνουν στην πόλη Λάε της Νέας Γουινέας στις 29 Ιουνίου, έχοντας καλύψει 36.000 χιλιόμετρα, με τα 12.000 που απέμεναν για να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία, να είναι πάνω από τον Ειρηνικό. Στις 2 Ιουλίου θα απογειωθούν από το Λάε, με προορισμό τη νήσο Χάουλαντ, όπου θα τους περίμενε άκατος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για να τους καθοδηγήσει.

Το αεροσκάφος φαίνεται ότι είχε προβλήματα επικοινωνίας. Η συννεφιά και οι ενδεχομένως λανθασμένοι υπολογισμοί δεν βοήθησαν να εντοπίσουν το νησί η Έρχαρτ και ο Νούναν. Πριν χαθεί κάθε επικοινωνία, η Έρχαρτ είχε αναφέρει ότι τα καύσιμά τους τελειώνουν. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της. Μέσα στις τρεις επόμενες μέρες το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα στείλει όλες τις διαθέσιμες μονάδες στην περιοχή γύρω από το Χάουλαντ.

Οι επίσημες έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι τις 19 Ιουλίου 1937, χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Η ιδιωτική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε στη συνέχεια από τον σύζυγο της Έρχαρτ, Τζορτζ Πούτναμ, δεν κατάφερε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Οι θεωρίες για την εξαφάνιση

Στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού, λογικό ήταν οι πιθανότητες διάσωσης να είναι ελάχιστες. Ουδείς μπόρεσε με ακρίβεια να πει, ποια ήταν η αιτία που τους έκανε να χαθούν. Σίγουρα η αδυναμία ραδιοεπικοινωνίας έπαιξε πιθανότατα το ρόλο της και μπορεί να ήταν αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος με τον πομπό του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με κάποιες εικασίες η κεραία τους ασυρμάτου θα μπορούσε να έχει πάθει ζημιά κατά την απογείωση. Και αφού δεν υπήρξαν επίσημες και πειστικές απαντήσεις, περιττό να πούμε ότι διατυπώθηκαν κάθε είδους θεωρίες σε μία προσπάθεια να εξηγηθεί η εξαφάνιση. Κάποιοι πίστευαν ότι η Αμέλια επέστρεψε πίσω όταν δεν μπόρεσε να βρει το Χάουλαντ. Μία γιγαντιαία επιχείρηση αναζήτησης οργανώθηκε, με επίκεντρο τα νησιά πάνω από τα οποία θα πετούσαν και δεν βρέθηκε τίποτα.

Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία την Αμέλια και τον Νούναν, τους έπιασαν οι Γιαπωνέζοι και τους κράτησαν αιχμαλώτους επειδή τους θεωρούσαν κατασκόπους! Στοιχεία αμφίβολης αξιοπιστίας από τη Saipan, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τη δεκαετία του ’60, ανέφεραν ότι μάρτυρες που βρέθηκαν στο νησί είδαν δύο Αμερικανούς, έναν άνδρα και μία γυναίκα, να είναι αιχμάλωτοι των Ιαπώνων στρατιωτών οι οποίοι - σύμφωνα με τις ίδιες διηγήσεις - τους οδήγησαν στο δάσος και τους εκτέλεσαν.

Εκφωνήτρια των Γιαπωνέζων...

Μία φήμη, που ερευνήθηκε ιδιαίτερα, ήθελε την Έρχαρτ να κάνει προπαγανδιστικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις ως μία από τις πολλές γυναίκες που αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν τους Γιαπωνέζους στρατιωτικούς ως «Tokyo Rose» (εκφωνήτριες προπαγάνδας για τους Αμερικανούς) Ακούγοντας πολυάριθμες ηχογραφήσεις από διαφορετικές φωνές, όσοι ερεύνησαν τη φήμη, δεν αναγνωρίστηκε η φωνή της Έρχαρτ.

Το 1940 Βρετανοί εντόπισαν σε ατόλη 13 ανθρώπινα οστά ανάμεσά τους και ένα κρανίο «πιθανώς της Αμέλια Έρχαρτ», σύμφωνα με τηλεγράφημα που στάλθηκε μετά την ανακάλυψη. Έπειτα από  ιατροδικαστικές έρευνες αποφάνθηκαν ότι τα οστά ανήκαν σε ευρωπαίο άνδρα, αν και κάποιοι ανθρωπολόγοι διαφωνούν με αυτή τη θεωρία. Αν όμως ανήκαν όντως τα 13 οστά στην Αμέλια Έρχαρτ τι απέγιναν τα υπόλοιπα 193 του σώματος της;

https://www.youtube.com/watch?v=5tzNWTpJMsM

Τα καβούρια του Ειρηνικού

Σε αυτό το σημείο... έρχονται τα τεράστια καβούρια του Ειρηνικού. Οι βρετανοί που ανακάλυψαν τα οστά είχαν πει ότι τα καβούρια είχαν διασπείρει πολλά από τα οστά. Για να ελέγξει την αληθοφάνεια της θεωρίας αυτής η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών, που αναζητεί εδώ και δεκαετίες την Έρχαρτ και το αεροπλάνο της, έκανε ένα πείραμα:  Πέταξε στα καβούρια ένα νεκρό γουρουνόπουλο για να δει τις αντιδράσεις τους. Τα καβούρια έφαγαν τις περισσότερες από τις σάρκες του και μετακίνησαν πολλά από τα οστά έως και 20 μέτρα μακριά. Άρα το ίδιο μπορεί να είχε γίνει και ένα ανθρώπινο πτώμα.

Η θεωρία που υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι το ότι το αεροσκάφος της Έρχαρτ ξέμεινε από καύσιμα και η αναγκαστική προσγείωση που επιχειρήθηκε κάπου κοντά στη νήσο Χάουλαντ κατέληξε στο βάθος του ωκεανού. Παρ’ όλα αυτά και ενώ από το 1939 η Αμέλια Έρχαρτ έχει κηρυχθεί νεκρή, κάποια ακόμα την αναζητούν…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA