Μενού
  • Α-
  • Α+

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Apple, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως ο Steve Jobs έβλεπε πολύ μπροστά, όχι μόνο για τα τεχνολογικά του επιτεύγματα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τα πάντα.

Διαβάστε ακόμα: Ο δημιουργός του παγκόσμιου ιστού Τιμ Μπέρνερς-Λι, πούλησε τον πηγαίο κώδικά του

Τριάντα χρόνια πριν, ο τρόπος που λειτουργούσε ο επιχειρηματικός κόσμος ήταν πως «η απληστία είναι καλή» γιατί (όπως το έθεσε εύγλωττα η ταινία «Ο Λύκος της Wall Street»), «η απληστία συλλαμβάνει την ουσία του εξελικτικού πνεύματος... Η απληστία για ζωή, για χρήματα, για αγάπη, για γνώση έχει σηματοδοτήσει την ανοδική πορεία της ανθρωπότητας».

Αυτή δεν είναι μια φιλοσοφία ζωής τόσο πολύ όσο μια θεωρία διαχείρισης. Ουσιαστικά ενθάρρυνε - ή μάλλον απαιτούσε από - τα στελέχη να επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον επαγγελματικό και οικονομικό, όχι για τον εαυτό τους αλλά για τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Η θεωρία «η απληστία είναι καλή» ήταν μια απόκλιση από παλαιότερες θεωρίες καλής διαχείρισης, οι οποίες έδιναν περισσότερο έμφαση στη διαχείριση της εταιρείας, των υπαλλήλων της, των πελατών της και της κοινότητας γενικότερα.

Ο Steve Jobs από την άλλη, είχε διαφορετική άποψη... Για εκείνον, δεν ήταν η απληστία που έκανε τους ανθρώπους (και συνεπώς την ανθρωπότητα) να εξελιχθούν. Ηταν η συνειδητότητα. Ο βιογράφος του Jobs, Walter Isaacson εξηγεί τον τρόπο σκέψης του Jobs: «Αν απλά καθίσετε και παρατηρήσετε το περιβάλλον σας, θα δείτε πόσο ανήσυχο είναι το μυαλό σας. Εάν προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε, θα κάνετε τα πράγματα μόνο χειρότερα, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα καταφέρετε να ηρεμήσετε και όταν το καταφέρετε, υπάρχει περιθώριο να ακούσετε πιο "λεπτούς" ήχους. Τότε είναι που η διαίσθησή σας αρχίζει να ανθίζει και αρχίζετε να βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά και να είσαστε περισσότερο στο παρόν. Το μυαλό σας επιβραδύνει επιβραδύνεται και βλέπετε να μεγαλώνει απίστευτα πολύ η στιγμή. Βλέπετε πολύ περισσότερα από ό, τι θα μπορούσατε να δείτε πριν».

«Στη μέση της τρέλας που προκαλεί η άποψη "η απληστία είναι καλή" (η οποία εξακολουθεί να ισχύει δυστυχώς), ο Steve Jobs προτιμούσε τη συνειδητότητα, το οποίο είναι ακριβώς το αντίθετο. Η συνειδητότητα επικεντρώνεται στο εσωτερικό/μυστικιστικό, ενώ η απληστία επικεντρώνεται στο εξωτερικό/υλικό. Βλέπετε; Ακριβώς αντίθετα!».

Τώρα, οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Steve Jobs, η νευροεπιστήμη απέδειξε ότι η διαίσθηση του ήταν σωστή. Μετά από εξετάσεις σε εγκεφάλους, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να κάνει έναν διαχειριστή πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο, «Η Νευροεπιστήμη του Διαλογισμού», που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Neuroscience Nursing, έχει αποδειχθεί ότι η συνειδητότητα, ως αποτέλεσμα νευροεπιστημονικών αλλαγών που προκαλούνται από την πρακτική της, μπορεί να ενισχύσει την προσοχή, με την οποία ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα γύρω του. Παράλληλα, η συνειδητότητα αυξάνει και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Προσωπικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Αυτό που ήξερε ο Steve Jobs και επιβεβαιώνει τώρα και η νευροεπιστήμη είναι ότι δεν είναι το καρότο της απληστίας που παρακινεί τους μεγάλους ηγέτες. Είναι η ικανότητά τους να βρίσκουν έμπνευση μέσα τους και μετά να επικοινωνούν αυτή την έμπνευση σε άλλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA