Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι, «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού, πούλησε τον πηγαίο κώδικα έναντι 5.43 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας παράλληλα πως τα έσοδα θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη: Δορυφορικό internet: Έρχεται στην Ελλάδα η Starlink του Elon Musk και φέρνει... διαστημικές ταχύτητες

O κώδικας πουλήθηκε με την μορφή NFT (Non-Fungible Token), σε μορφή δηλαδή ψηφιακού πιστοποιητικού πνευματικής ιδιοκτησίας και κατοχυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη μέσω του blockchain. Η διαδικασία δημοπράτησης κράτησε έφτασε σε διάρκεια τη μία εβδομάδα και υποδέχτηκε 51 προσφορές από διάφορα άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο οίκος Sotheby που ανέλαβε τη διεκπαιρέωση της διαδικασίας σημείωσε πως αυτό είναι το μοναδικό υπογεγραμμένο αντίγραφο του πηγαίου κώδικα, κάτι που από μόνο του το κάνει συλλεκτικό και πολύτιμο.

Ο νικητής που απέκτησε πλέον τα πνευματικά δικαιώματα στον πηγαίο αυτό κώδικα δεν έγινε γνωστός, καθώς ζήτησε να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από την πώληση αυτή, το NFT περιλαμβάνει 9.555 γραμμές κώδικα, ένα 30λεπτης διάρκειας βίντεο κινουμένων σχεδίων που παρουσιάζει τον τρόπο δημιουργίας του εν λόγω κώδικα, ένα γράμμα σε ψηφιακή μορφή από τον Μπέρνερς-Λι και μια αφίσα του κώδικα σε ψηφιακή μορφή. Ο ίδιος ο δημιουργός σημείωσε πως δεν πούλησε τον παγκόσμιο ιστό, αλλά ένα μέρος της δουλειάς που έκανε στα πρώτα βήματα του internet.

Μέσω των NFTs είναι δυνατόν να πουληθούν τέτοια αντικείμενα, που ουσιαστικά κατοχυρώνουν με ψηφιακό τρόπο και τα πνευματικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται πως ο Τζακ Ντόρσι, επικεφαλής του Twitter, πούλησε σε ανάλογη δημοπρασία (με NFT) το πρώτο tweet της πλατφόρμας έναντι 2.9 εκ. δολαρίων.

Ο Μπέρνερς Λι δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό στο CERN το 1989 χρησιμοποιώντας συνδέσμους μεταξύ διαφορετικών πηγών ενός μικρού -τότε- δικτύου. Για την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες δημιούργησε τον πρώτο browser, ενώ το 1993 το CERN διέθεσε την τεχνολογία αυτή σε όλους, χωρίς περιορισμούς. Έκτοτε, όλα προχώρησαν και φτάσαμε στη σημερινή μορφή του που δίνει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους με απλούς τρόπους και μέσα από εκατομμύρια συσκευές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA