Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπόνοιες για επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα πειράματα στο εργαστήριο της Ουχάν αφήνει ο ΠΟΥ, ενισχύοντας το σενάριο «δραπέτευσης» του κορονοϊού από εκεί. 

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ - Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο θάνατος 13χρονου μετά τη 2η δόση εμβολίου

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ αναφέρεται σε αμφιλεγόμενα πειράματα «κέρδους – λειτουργίας», γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως «Gain of Function», στα οποία μετατρέπονται γενετικά ή διαφοροποιούνται επικίνδυνοι μολυσματικοί ιοί όπως φέρεται να γινόταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Ουχάν.

Τα πειράματα αυτά γίνονται σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια επιπέδου BLS 4 σε ολόκληρο τον κόσμο.«Λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

Επιβεβαιώνεται έτσι η διεξαγωγή τέτοιων επικίνδυνων πειραμάτων ανά τον κόσμο, με αμφιλεγόμενες δικλείδες ασφαλείας.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, αλλά και πρόσφατα βίντεο από το εργαστήριο που είδαν το φως της δημοσιότητας, «μαρτυρούν» ότι στο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν όπου φέρεται να διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα επίπεδα βιοασφάλειας.

Κάτι που ενισχύει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο ενός πιθανού ατυχήματος, είτε μέσω μόλυνσης κάποιου ατόμου από το εργαστήριο τον Νοέμβριο του 2019 είτε μέσω «διαφυγής» του ιού στο περιβάλλον, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μάλιστα δημοσιεύσει ήδη από το 2010 σχετική οδηγία με τίτλο «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας», προκειμένου να αποφευχθεί τέτοιο ατύχημα ή να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Φέτος επίσης ο ΠΟΥ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επανήλθε στο φλέγον ζήτημα, αναθεωρώντας την ορολογία γύρω από τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την υπεύθυνη έρευνα στις βιοεπιστήμες και στις έρευνες διπλού σκοπού (έρευνες κέρδους – λειτουργίας).

Κυκλοφόρησε έτσι τον Δεκέμβριο του 2020 την 4η έκδοση του εγχειριδίου βιοασφάλειας εργαστηρίων, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα επίπεδα εργαστηρίων κλινικής και δημόσιας υγείας, καθώς και άλλων βιοϊατρικών τομέων παγκοσμίως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA