Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν μέσα στο 2020 ο Έλον Μασκ είχε ενημερώσει πως θα πουλήσει τα υλικά περιουσιακά του υπάρχοντα, προκειμένου να αφοσιωθεί στην έρευνα και την προσπάθεια για εποίκιση στον Άρη, λίγοι ήταν εκείνοι που τον πήραν στα σοβαρά. Σταδιακά όμως ο ίδιος ρευστοποίησε την ακίνητη περιουσία του. Σπίτια και επαύλεις άλλαξαν χέρια με τον ίδιο να παίρνει μία απόφαση που ξένισε αρκετούς...

Διαβάστε ακόμη: Από τον Jeff Bezos ως τον Elon Musk: Αυτά είναι τα χόμπι των δισεκατομμυριούχων

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε να ζήσει σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι 36 τετραγωνικών μέτρων. Η «ταπεινή κατοικία του» κοστίζει πάνω από 50.000 δολάρια και βρίσκεται στη Boca Chica στο Νότιο Τέξας. Τι άλλο είναι εκεί; Οι εγκαταστάσεις της SpaceX. Το νέο του σπίτι -από εταιρεία που συνεργάζεται στενά με την SpaceX- βρίσκεται στον ίδιο χώρο, στις εγκαταστάσεις της δική του εταιρείας που ασχολείται με τα ταξίδια στο διάστημα. Πριν από λίγες ημέρες με ένα tweet του ενημέρωσε πως απομένει μία ακόμα έπαυλη στο Σαν Φρανσίσκο, που και αυτή αναμένεται να περάσει σε άλλον κάτοχο. «Μια μεγάλη οικογένεια», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Sarah Stanley Fallaw είναι μια ερευνήτρια που μελέτησε την ζωή 600 πολυεκατομμυριούχων και συμπέρανε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επιλέγουν να μένουν σε φθηνά - συγκριτικά με τον πλούτο τους - σπίτια, διότι είναι περισσότερα διαχειρίσιμα και έτσι συσσωρεύουν περισσότερο πλούτο. Αρκετοί γνωστοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Warren Buffett και ο Mark Zuckerberg, ζουν σε προσιτές κατοικίες που κοστίζουν λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τον συνολικό πλούτο τους.

Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι περισσότεροι πλούσιοι δεν επιλέγουν να ζουν σε σπίτι που κοστίζει περισσότερο από το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματός τους, αν και μπορούν να τα ξαναβγάλουν πολύ εύκολα. Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η τενίστρια Σερένα Ουίλιαμς έχουν επιλέξει μάλιστα εξωφρενικά φθηνά για τα κυβικά τους σπίτια.  Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett αγόρασε το σπίτι του το 1958 για 31.500 δολάρια. Προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό, που ισοδυναμεί με 274.357 $ στα σημερινά δολάρια ή μόλις το 0,0003% της καθαρής αξίας του 82,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Όλοι σε αυτήν τη λίστα διαθέτουν ένα σπίτι που κοστίζει λιγότερο από το 5% της καθαρής τους αξίας.

Ο διεσεκατομμυριούχος με τις τρώγλες 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zappos (αμερικανική εταιρεία online ενδυμάτων και υποδημάτων), Tony Hsieh, ζει σε μια συνοικία με τρέιλερ του Λας Βέγκας με τίτλο "Llamapolis" που δημιούργησε το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναζωογόνηση της πόλης. Η Llamapolis φιλοξενεί 30 ρυμουλκούμενα και μικροσκοπικά σπίτια. Το κόστος των ρυμουλκουμένων Airstream κυμαίνεται από 25.900 δολάρια έως 139.900 δολάρια. Η πιο ακριβή επιλογή - 148.750 δολάρια είναι μόλις το 0,02% της καθαρής αξίας της περιουσίας του Hsieh, που ξεπερνά τα 850 εκατομμύρια δολάρια. 

https://www.instagram.com/p/BscVJHhHZ05/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loadinghttps://www.instagram.com/p/Bn1DNQoixs1/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Ζάκερμπεργκ θέλει την ηρεμία του 

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζει σε ένα σπίτι που κοστίζει μόλις το 0,01% του πλούτου του. Πλήρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια για ένα σπίτι στο Palo Alto το 2011. Αν και δεν μπορεί να αποκαλέσει κάποιος «φθηνό» το συγκεκριμένο ακίνητο, να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Facebook έχει περιουσία που ξεπερνά τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια.  Το Architectural Digest το περιέγραψε ως «κατοικία χωρίς περιττά στοιχεία», που κυριαρχεί η λειτουργικότητά του και όχι η υπερβολή. Εξωτερικά διαθέτει μεγάλη αυλή, πισίνα και πολύ ωραία θέα. Στο εσωτερικό, υπάρχει μια ευρύχωρη κουζίνα και πολλά παράθυρα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Το σπίτι του Χάρισον Φορντ σε έναν δισεκατομμυριούχο 

Ο Evan Spiegel, o ceo του Snapchat ζει επίσης στην Καλιφόρνια. Αγόρασε το σπίτι του στο Λος Άντζελες που μοιράζεται με τη Miranda Kerr, τη σύζυγό του, το 2016 για 12 εκατομμύρια δολάρια τότε. Όταν αγοράστηκε το σπίτι, είχε περιουσία 2,2 δισ., δηλαδή το σπίτι κόστιζε το 0,57% της περιουσίας. Τώρα που τα κέρδη του έχουν αυξηθεί κατά 10 δισ., γίνεται αντιληπτή η διαφορά. Το σπίτι ανήκε στο Χάρισον Φορντ.  Πρόκειται για ένα σπίτι 665 τετραγωνικών μέτρων με ωραίο κήπο και θέα, εξωτερική κι εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και ξενώνα. Στην γαμήλια δεξίωδή τους που έγινε στον κήπο τους, κάλεσαν 50 άτομα. Διαθέτει οκτώ μπάνια και επτά υπνοδωμάτια, είναι ευάερο, ευήλιο και πλέον ανακαινισμένο. 

Η λιτή Σερένα Ουίλιαμς

Στο Μπέβερλι Χιλς βρίσκεται το σπίτι της Σέρενα Γουίλιαμς που αγόρασε το 2017 έναντι 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων ή 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά δολάρια, που είναι το 3% περιουσίας της που ξεπερνά 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια, επτά μπάνια, μία πισίνα μια ελαφριά και ευάερη αίσθηση.

H Ουίλιαμς δεν είναι η μοναδική αθλήτρια-σταρ που ζει σε ένα σχετικά προσιτό σπίτι. Η κατοικία του Shaquille O'Neal, με περιουσία 21,9 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φλόριντα, η οποία βρίσκεται σε ακίνητα 700 μέτρων μπροστά στη λίμνη σε μια περιφραγμένη κοινότητα του Ορλάντο, κυκλοφόρησε στην αγορά το 2018. Αγόρασε το σπίτι το 1993 για λίγο λιγότερο από 4 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το 1,7% της καθαρής αξίας των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ταπεινός CEO της Apple

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, διευθύνει την πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Αμερική, και ο ίδιος έχει περιουσία 650 εκατομμυρίων δολαρίων που συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, ζει σε ένα σπίτι που αξίζει μόνο ένα απλό κλάσμα της. Σύμφωνα με ένα απόσπασμα του βιβλίου "Inside Apple" που δημοσίευσε η Fortune, ο Cook αγόρασε ένα σπίτι 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Palo Alto της Καλιφόρνια, το οποίο θεωρείται "μέτριο" για την περιοχή.

Είναι 222 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και μια μικρή αυλή. Για την ιστορία, το σπίτι του Στιβ Τζομπς είχε τα διπλάσια τετραγωνικά, επτά υπνοδωμάτια και τεράστιο κήπο. Κόστισε 2,6 εκατ. δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος πρότυπο

Το σπίτι του πάμπλουτου επενδυτή κι επιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ως εκ τούτου πολλοί εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται ότι ο ίδιος έχει ζήσει στο ίδιο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Το σπίτι του βρίσκεται στην Όμαχα της Νεμπράσκα και το αγόρασε το 1958 έναντι 31.500 δολαρίων. Διαθέτει πέντε κρεβατοκάμαρες και 2,5 μπάνια και σύμφωνα με τον Μπάφετ είναι η «τρίτη καλύτερη επένδυση» που έχει κάνει στη ζωή του, πίσω από τις βέρες του γάμου του.

Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ υπολογίζεται στα 68 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, ο ίδιος έχει το ίδιο σπίτι, που αγόρασε πριν από αρκετές δεκαετίες, για το οποίο ο ίδιος λέει: «Η οικογένειά μου κι εγώ ζήσαμε πολλές όμορφες στιγμές μέσα σε αυτό το σπίτι, κι άλλες τόσες που θα έρθουν». Ο Μπάφετ φαίνεται ότι δεν ξέχασε ποτέ, ότι τα σπίτια χρησιμεύουν απλά για να κατοικούνται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA