Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ημέρα Ελευθερίας» η σημερινή για τους Βρετανούς με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων να προβληματίζει τους ειδικούς και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον να μπαίνει σε καραντίνα 10 ημερών επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην Μεγάλη Βρετανία, οι νέες λοιμώξεις αυξάνονται καθημερινά και ο φόβος για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών το επόμενο διάστημα τρομάζει τους επιστήμονες.

Με 35 εκατ. πλήρεις εμβολιασμούς και εντός χρονοδιαγράμματος για να λάβουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών την πρώτη δόση η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί χώρα οδηγό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο τρόπος εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στην χώρα αναδεικνύει την αξία του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταλλαγμένου στελέχους. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι συνολικά 30.000 ζωές Βρετανών έχουν σωθεί, 46.000 νοσηλείες έχουν αποφευχθεί και 8 εκατ. νέες λοιμώξεις έχουν αποτραπεί από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η Δέλτα «χτυπά» τις μικρότερες ηλικίες - Καμπανάκι για τους άνω των 50

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που παρουσιάζει το reader.gr, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζει μικρότερα ποσοστά θνητότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη, αλλά ευρεία εξάπλωση και μεταξύ των εμβολιασμένων καθιστώντας την καθολική εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών επιβεβλημένη. 

Ειδικότερα, το διάστημα 1 Φεβρουαρίου-21 Ιουνίου καταγράφηκαν στην Μεγάλη Βρετανία 123.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Οι 111.008 λοιμώξεις εντοπίστηκαν σε άτομα μικρότερα των 50 ετών και οι υπόλοιπες 12.404 σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών. Οι ανεμβολίαστοι νοσούντες ήταν 71.932 ενώ από τον κορονοϊό νόσησαν συνολικά 37.329 Βρετανοί εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση, από τους οποίους οι 10.834 ήταν εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

Αντίστοιχη αναλογία μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων διαπιστώνεται και στις νοσηλείες των βαρύτερων περιστατικών. Επί του παρόντος, οι λοιμώξεις της μετάλλαξης Δέλτα στην Μεγάλη Βρετανία, όπως και στην χώρα μας, εντοπίζονται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες με τους Ελληνες και Βρετανούς λοιμωξιολόγους να χτυπούν καμπανάκι για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό διπλασιάζεται περίπου κάθε επτά χρόνια. Συνεπώς, ο πιθανότητα θανάτου μεταξύ ενός 70χρονου και ενός 35χρονου ασθενή είναι 32 φορές μεγαλύτερη. Η παραδοχή αυτή εξηγεί πως ο κίνδυνος, στον οποίο θα εκτεθούν οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες θα είναι εξαιρετικά υψηλότερος σε σχέση με τους νεότερους καταγράφοντας θανάτους ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Μικρότερη θνητότητα αλλά και θάνατοι εμβολιασμένων

Το ίδιο χρονικό διάστημα από επιπλοκές της μετάλλαξης Δέλτα, μέσα σε 28 μέρες από το θετικό τεστ Covid, έχασαν την ζωή τους 257 Βρετανοί. Η συντριπτική πλειοψηφία(231) αφορά σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και 26 πολίτες μικρότεροι των 50 ετών. Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει η στατιστική καταγραφή των θανάτων στις κατηγορίες των ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων καθώς το 63,4% όσων έχασαν την ζωή τους είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Από τους 257 θανάτους οι 163 αφορούσαν σε εμβολιασμένα άτομα, εκ των οποίων οι 118 με δύο δόσεις.

Οι Βρετανοί ειδικοί θεωρούν αναμενόμενο το συγκεκριμένο εύρημα, που σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την ανάγκη να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες δημιουργώντας τείχος προστασίας έναντι του ιού. Με βάση τα δεδομένα του βρετανικού υπουργείου Υγείας, ο διπλός εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα κατά περίπου 96% και τον κίνδυνο θανάτου των ατόμων με ίδιο προφίλ υγείας κατά 20 φορές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Μεγάλη Βρετανία, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να έχει μικρότερη θνητότητα συγκριτικά με τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Ειδικότερα, το ποσοστό θνητότητας στις ηλικίες άνω των 50 ανέρχεται σε 1,9% και σε 0,2% στο σύνολο των περιπτώσεων. Αντίστοιχα, το ποσοστό της παραλλαγής Αλφα, γνωστής και ως βρετανική μετάλλαξη, στις ηλικίες άνω των 50 είναι 4,8% και στο σύνολο των περιπτώσεων 1,1%. Το ίδιο ποσοστό θνητότητας στο σύνολο των περιπτώσεων(1,1%) καταγράφηκε και για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με το ποσοστό θανάτων σε νοσούντες άνω των 50 ετών να είναι της τάξης του 4,4%.

Αντισώματα στο 100% των πλήρως εμβολιασμένων 

Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας, που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναφορικά με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι τελικά αναπτύσσουν επαρκή ανοσολογική απόκριση, δηλαδή αντισώματα έναντι του κορονοϊού. Στην μελέτη συμμετείχαν 207.337 Βρετανοί και σχεδόν το 100% των ατόμων, που εξετάστηκαν, βρέθηκε ότι ανέπτυξαν ανιχνεύσιμα αντισώματα 14 ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca.

Η διαπίστωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης και των δύο δόσεων για την καλύτερη δυνατή προστασία. Μετά από μία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, η θετική ανίχνευση αντισωμάτων έφτασε στην κορύφωσή της 4 έως 5 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται πριν αυξηθεί σημαντικά σε εκείνους, που έκαναν τη δεύτερη δόση. Πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών βρέθηκαν θετικά για αντισώματα με το ποσοστό να αυξάνεται σε 95% σε άτομα άνω των 75 ετών.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται και η καταγραφή υψηλότερης θετικότητας αντισωμάτων στις γυναίκες μετά από μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με τους άνδρες. Επιπλέον, τα άτομα στις υποβαθμισμένες περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν εμβολιαστεί ενώ το ποσοστό του εμβολιασμού ήταν μεγαλύτερο στα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα. Οσον αφορά στους εργαζόμενους στους κλάδους του λιανεμπορίου, της φιλοξενίας και της παροχής υπηρεσιών φροντίδας, όπως η κομμωτική, είχαν 20 έως 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA