Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Στο 39% έπεσε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η αποδοτικότητα του εμβολίου της Pfizer απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έπεσε στο 39%

(Πηγή: shutterstock)
(Πηγή: shutterstock)

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer απέναντι στο κορονοϊό έπεσε στο 39%. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ειδικούς σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα που είχε γίνει από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 64%. Αν και η μείωση είναι αρκετά μεγάλη το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι αποτελεσματικό στο να αποτρέψει μια σοβαρή νόσηση κατά 94% και μια εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 88%. Επομένως, η σημαντικότητα του εμβολιασμού με το σκεύασμα της εταιρίας είναι πολύ μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ μέχρι στιγμής πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, και από αυτούς τα 5,28 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολισμό τους και με τη δεύτερη δόση.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει μέσα στο επόμενο διάστημα

Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την Άλφα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη Βήτα, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη Γάμμα, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μετάλλαξη Δέλτα σε αριθμούς

Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει.

«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ισραήλ #Κορονοϊός #Εμβόλιο #Pfizer #εμβολιασμός #μετάλλαξη Δέλτα #Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας