Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέχρι σήμερα, 21 χρόνια μετά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουμε μάθει τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στις 12 Αυγούστου του 2000 κατά τη  διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Δύο εκρήξεις έστειλαν το υποβρύχιο και τα 118 μέλη του πληρώματος στο βυθό. Οι 95 από τους ναυτικούς πέθαναν αμέσως, ενώ τα υπόλοιπα 23 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να επιβιώσουν από τις εκρήξεις, βρίσκοντας καταφύγιο στο πρυμναίο διαμέρισμα και έμειναν ζωντανοί για 8 ακόμα ώρες.

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Πούτιν – Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000

Τα σενάρια που ακολούθησαν την τραγωδία πολλά. Το πιο δημοφιλές η σύγκρουση του Κουρσκ με αμερικανικό υποβρύχιο.

Η Ρωσία έμαθε για το δυστύχημα το πρωΐ της 14ης Αυγούστου. «Στη Θάλασσα του Μπάρεντς, συνέβη δυστύχημα. Ρωσικό υποβρύχιο προσάραξε στο βυθό», ανακοίνωσαν την είδηση τα ΜΜΕ.

Απεγνωσμένες προσπάθειες διάσωσης

Μία απόπειρα διάσωσης των 118 μελών του πληρώματος που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο υποβρύχιο και η οποία επιχειρήθηκε από Νορβηγούς και Βρετανούς δύτες λίγες μέρες μετά το συμβάν που οδήγησε στη βύθιση, δεν απέδωσε καρπούς. Τις αποτυχίες, οι υπεύθυνοι τις εξηγούσαν με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος. Με τη βοήθεια ξένων ειδικών, οι μονάδες διάσωσης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κατάφεραν να ανοίξουν τη θυρίδα διαφυγής μόνο στις 21 Αυγούστου. 

Δεκατέσσερις μήνες αργότερα το Ρωσικό Ναυτικό, σε συνεργασία με την Ολλανδική κοινοπραξία των εταιρειών Smit Internationale και Μαμούτ, ανέσυρε την πλειονότητα των σορών των επιβαινόντων στο υποβρύχιο.

Το 2002 έκλεισε η ποινική έρευνα για τη βύθιση του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» και του θανάτου των 118 μελών του πληρώματος, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Το Κουρσκ ήταν ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Βορείου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού. Το όνομά του δόθηκε από τη Μάχη του Κουρσκ, που έγινε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις πεδιάδες του Κουρσκ της Ρωσίας. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων, που έγινε ποτέ και έληξε με νίκη της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το υποβρύχιο είχε, σύμφωνα με τη λίστα των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, 118 επιβαίνοντες. Λέγεται πως υπήρχαν στο υποβρύχιο Κινέζοι παρατηρητές της άσκησης που εκτελούσε, κάτι που αφενός δεν συμφωνεί με τη λίστα επιβαινόντων που δόθηκε, αφετέρου δεν συμφωνεί με τον αριθμό των πτωμάτων που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και αναγνωρίστηκαν 14 μήνες αργότερα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το Κουρσκ στις 12 Αυγούστου του 2000 βρισκόταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς, που αποτελεί τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού. Η αποστολή του Κουρσκ, που ήταν μέρος ασκήσεων, σχετιζόταν με την δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων. Στην αποστολή συμμετείχε και το ρωσικό καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρο» καθώς και περίπου 30 άλλα πλοία του Ρωσικού ναυτικού. Στις 07:47 ώρα Ρωσίας, σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δόνηση έντασης 2,2 Ρίχτερ και δύο λεπτά αργότερα καταγράφηκε δόνηση 4,2 Ρίχτερ. Οι δονήσεις οφείλονταν σε εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στο Κουρσκ. Εξαιτίας των εκρήξεων τα δύο μπροστινά τμήματα πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να πνιγούν όσοι βρισκόταν εκεί. Στις 14 Αυγούστου δηλώνεται επίσημα, πως οι πιθανότητες διάσωσης πληρώματος μεταξύ 100 με 130 ανθρώπων «δεν είναι πολύ καλές». Οι προσπάθειες διασωστών αποβαίνουν άκαρπες. Δέκα μέρες μετά τις εκρήξεις, στις 22 Αυγούστου, Νορβηγοί δύτες καταφέρνουν να εισέλθουν στα εσωτερικά διαμερίσματα του Κουρσκ όπου διαπιστώνουν ότι είναι όλα πλημμυρισμένα. Επιβεβαιώνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες στο Κουρσκ είναι νεκροί. 

Ο Πούτιν έκανε διακοπές...

Την ημέρα που το υποβρύχιο βυθίσθηκε, στις 12 Αυγούστου του 2000 ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που μετρούσε μόλις 97 μέρες στον προεδρικό θώκο, αναχώρησε για διακοπές στο Σότσι. Για το τραγικό συμβάν της βύθισης τον ενημέρωσαν την επόμενη ημέρα. Ο Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και αναχώρησε από το Σότσι για την Μόσχα μετά πέντε ημέρες. Για τον λόγο αυτό του είχε ασκηθεί κριτική από τον ρωσικό Τύπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA