Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανθρωποι κάθε ηλικίας στοιβάζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν για να γλιτώσουν από το μένος των Ταλιμπάν. Θέλουν με κάθε τρόπο να φύγουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους εξτρεμιστές. Οι εικόνες χάους, οι ανθρώπινες ιστορίες δράματος που έρχονται καθημερινά στο φως μπορεί να συγκινούν κάποιους, όμως κάποιοι άλλοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να τις εκμεταλλευτούν. Ενας από αυτούς είναι και ο δισεκατομμυριούχος και διαβόητος ιδρυτής της Blackwater, Έρικ Πρινς, ο οποίος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο, εντόπισε μια «χρυσή» ευκαιρία να κερδίσει πολλά και εύκολα λεφτά στην πλάτη των Αφγανών που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη χώρα τους έως τις 31 Αυγούστου, οπότε και οι Ταλιμπάν έχουν δώσει τελεσίγραφο για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. 

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να με δολοφονήσουν τρεις φορές» λέει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος

O 52χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Έρικ Πρινς, γνωστός για την ίδρυση της Blackwater, εταιρεία μισθοφόρων, φέρεται να πουλά σε Αφγανούς, που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από την Καμπούλ και τους Ταλιμπάν, πτήσεις αξίας 6.500 δολαρίων, όσο η προθεσμία εκκένωσης της χώρας πλησιάζει. Ο Ερικ Πρινς ήταν υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την κυβέρνηση του Τραμπ ενώ προσπαθούσε να πείσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με εργολάβους και μια ιδιωτική αεροπορία. 

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, αναφέρθηκε ότι ο Πρινς ζητά 6.500 για κάθε Αφγανό, με σκοπό να τους μεταφέρει ασφαλείς στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai, ενώ προσφέρει και ναυλωμένη πτήση, με επιπλέον χρέωση, για όσους θέλουν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο αλλά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πτήση. 

Η προσφορά του δισεκατομμυριούχου έρχεται, καθώς τόσο Αφγανοί όσο και πολίτες των ΗΠΑ προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω της επέλασης των Ταλιμπάν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ομάδες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αποστέλλονται σε τμήματα της Καμπούλ που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν για να συνοδεύσουν τους ανθρώπους τους στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 19.000 πολίτες από το Αφγανιστάν από τις αρχές της Τρίτης έως τις αρχές Τετάρτης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που αποσύρθηκαν από την περιοχή σε περίπου 82.300. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, προειδοποίησε την Τρίτη τους Αφγανούς πολίτες να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Οι Αφγανοί φεύγουν, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και ούτε καν είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό».

O Έρικ Πρινς, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και κορυφαίος σύμμαχος του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για πρώτη φορά το 2007, όταν εργολάβοι από την Blackwater σκότωσαν 17 πολίτες στο Ιράκ. Αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες για παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Σομαλία και τη Λιβύη, ενώ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για δημιουργία γραμμής επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση.

Όταν εξασφάλιζε 5.000 μισθοφόρους για την Βενεζουέλα 

Στη μάχη για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είχε ριχτεί και ο Έρικ Πρινς τον Μάιο του 2019. Ως ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, είχε συναντήσεις επί συναντήσεων µε ανθρώπους µε επιρροή και πλούσιους Βενεζουελάνους που ζούσαν στις ΗΠΑ ούτως ώστε να εξασφαλίσει χρηµατοδότηση για την πρόσληψη 5.000 µισθοφόρων για λογαριασµό του Χουάν Γκουαϊδό.

Καταγγελίες για προπαγάνδα 

Οι New York Times ανέφεραν τον Μάρτιο του 2020 ότι τα τελευταία χρόνια ο Πρινς είχε στρατολογήσει πρώην πράκτορες για να διεισδύσουν σε «εκστρατείες του Δημοκρατικού Κογκρέσου, οργανώσεις εργασίας και άλλες ομάδες που θεωρούνται εχθρικές στην ατζέντα του Τραμπ».  Οι προσπάθειες του Πρινς έγιναν για να βοηθήσουν το Project Veritas, μια ευρέως δυσφημισμένη συντηρητική οργάνωση που κατηγορήθηκε για τη διάδοση «συντονισμένης παραπληροφόρησης» λόγω της επαναλαμβανόμενης χρήσης παραπλανητικά επεξεργασμένων βίντεο εναντίων των Δημοκρατικών, των «συστημικών» ΜΜΕ και φιλελεύθερων ομάδων. Η αδερφή του, Μπέτσι ΝτεΒός, ήταν υπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεως Τραμπ και παραιτήθηκε μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι φρικτό πως κάποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να πλουτίσουν στην πλάτη των Αφγανών που πασχίζουν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA