Μενού
  • Α-
  • Α+

Προς το Αφγανιστάν ρίχνει δίχτυα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η μοίρα της χώρας αλλάζει επί τα χείρω με τους Ταλιμπάν. Ενώ η Δύση σοκάρεται από την επιστροφή του σκοταδισμού, ο πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει «προσεγγίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία τα μηνύματα που έρχονται από τους ηγέτες των Ταλιμπάν».

Τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν φαίνεται πως έχουν ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης και γι αυτό προφανώς άρχισαν τα... ανατολίτικα παζάρια. Καλά καλά δεν είχαν πατήσει οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ και άρχισε να μιλάει για την πιθανότητα στρατιωτικής συνεργασίας τύπου Λιβύης με το Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δηλώνει απερίφραστα ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί πρόσφυγες από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Περιμένουν νέες επιθέσεις οι Αμερικανοί - Στοιχεία συνεργατών τους στα χέρια Αφγανών

Tι... παζαρεύει η Τουρκία με το αεροδρόμιο

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν άρχισαν ήδη, κάτι το οποίο είπε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σήμερα Παρασκευή, στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, η οποία έχει μεταφερθεί προσωρινά στη στρατιωτική πτέρυγα του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η συζήτηση αφορά στην τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου. Όπως έχει γράψει η Deutsche Welle, oι Ταλιμπάν δεν έχουν τεχνογνωσία διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίου και γι' αυτό έχουν ζητήσει από την Τουρκία την παρουσία τεχνικών που θα υποστηρίξουν την λειτουργία.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το τι θα γίνει. Αυτό που προφανώς δεν αρέσει στην Τουρκία είναι ότι η συνεργασία θα είναι τεχνοκρατικής φύσης, ενώ προφανώς θα επιθυμούσε να υπάρχει και στρατός της στη χώρα. Υπενθυμίζεται όμως ότι οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει και τα επικριτικά σχόλια για τη στάση του απέναντι στους Ταλιμπάν και απάντησε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρωτάμε με ποιους θα μιλάμε». «Πώς μπορείς να ξέρεις τις προθέσεις κάποιου αν δεν μιλήσεις; Αυτό είναι διπλωματία» είπε επίσης.

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Η Τουρκία θα έχει ρόλο στο Αφγανιστάν

Ο εκπρόσωπος των ΤαλιμπάνΣουχάιλ Σαχίν, σε συνέντευξή του στο Mega την περασμένη Τρίτη ρωτήθηκε αν ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης και επιβεβαιώσε ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο«Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA