Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 1901. Ο 25ος πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ έσφιγγε ένα ένα τα χέρια των ανθρώπων που περίμεναν υπομονετικά να τον συναντήσουν. Τους έλεγε μια κουβέντα συμπάθειας και προχωρούσε χαμογελώντας.

Ο πρόεδρος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και μόλις είχε τελειώσει την επίσκεψή του στην Παναμερικανικής Έκθεσης. 

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 9 Ιουλίου 1850: Ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ πεθαίνει από τα πολλά κεράσια 

Πίσω πίσω στεκόταν ένας άνδρας μαυριδερός με ένα μαντήλι τυλιγμένο στο χέρι. Ο πρόεδρος τον κοίταξε στα μάτια και μετά το βλέμμα του έπεσε στο δεμένο χέρι. 

«Θα έχει χτυπήσει», σκέφτηκε και ευγενικά ακούμπησε με τα δάχτυλά του, το αριστερό χέρι του άνδρα που βρισκόταν απέναντί του. 

Ο μαυριδερός άνδρας πλησίασε πιο κοντά τον πρόεδρο – σχεδόν τον αγκάλιασε – και τον πυροβόλησε δυο φορές με το χέρι που ήταν τυλιγμένο στο μαντήλι και που μέσα έκρυβε ένα πιστόλι.

Ο ΜακΚίνλεϊ σηκώθηκε ελαφρά στα δάχτυλα των ποδιών του και μετά έπεσε μπροστά καταφέρνοντας να ψελλίσει: «Προσέξτε πώς θα το πείτε στη γυναίκα μου…». Ο δολοφόνος, προσπάθησε να πυροβολήσει ακόμα μια φορά, άλλα οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τον πρόεδρο, τον έριξαν κάτω και τον ακινητοποίησαν.

Ο ΜακΚίνλεϊ είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο στέρνο και αιμορραγούσε από την κοιλιακή χώρα. Δίχως να χαθεί χρόνος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε και όλα πήγαινα καλά σχεδόν μια εβδομάδα μετά την δολοφονική επίθεση. Όμως η γάγγραινα διέλαθε της προσοχής των γιατρών, χτύπησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκεί που όλα έδειχνα ότι θα έβγαινε νικητής. Ακριβώς οκτώ ημέρες μετά τους πυροβολισμούς ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ έκλεινε τα μάτια του για να μην τα ανοίξει ποτέ πια. 

Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν: «Πιο κοντά ο Θεός μου σ’ εσάς». Ο αντιπρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ ορκίστηκε πρόεδρος λίγη ώρα μετά. 

Επτά εβδομάδες μετά τον θάνατο του προέδρου ΜακΚίνλεϊ, ο δολοφόνος του, ο Λέον Τσολγκόζ θα τον αναζητούσε στους ουρανούς για του εξηγήσει γιατί τον δολοφόνησε…

Ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, ήταν ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έπεφτε νεκρός από δολοφονικές σφαίρες. Πρώτος είχε χάσει τη ζωή του ο Αβραάμ Λίνκολν, δεύτερος ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, ενώ θα ακολουθούσε κι ένας τέταρτος, χρόνια μετά: ο Τζον Κένεντι.

Ο δολοφόνος Λέον Τσολγκόζ ήταν πολωνός μετανάστης, που είχε μεγαλώσει στο Ντιτρόιτ και είχε εργαστεί ως παιδί σε ένα χαλυβουργείο. Αναζητώντας τις πολιτικές του κατευθύνσεις βρέθηκε σε σοσιαλιστικούς και αναρχικούς ιδεολογικούς δρόμους. Όταν συνελήφθη, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον ΜακΚίνλεϊ επειδή «...ο πρόεδρος ήταν ο επικεφαλής μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης». 

Ο Τσολγκόζ είχε εντυπωσιαστεί ακούγοντας την αναρχική Έμα Γκόλντμαν να μιλάει κάποτε και ακολούθησε την ιδεολογία της. Η Γκόλντμαν δεν παρέλειψε αργότερα να υπογράψει ένα κείμενο προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον Τσολγκόζ:«Ποιος μπορεί να πει το πόσες φορές αυτό το παιδί έχει συγκινηθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, ή πόσες φορές στάθηκε προσοχή μπροστά στη μνήμη των νεκρών του έθνους; Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν ήταν πρόθυμος να πολεμήσει για τη χώρα του και να πεθάνει για την ελευθερία της;»… 

Πέθανε ο Λέον Τσολγκόζ, όχι για την ελευθερία των ΗΠΑ, αλλά στην ηλεκτρική καρέκλα. Τα τελευταία λόγια του δολοφόνου του … προέδρου των ΗΠΑ ήταν:« Σκότωσα τον πρόεδρο επειδή ήταν εχθρός των καλών ανθρώπων - των καλών εργαζομένων. Δεν μετανιώνω για το έγκλημά μου. Λυπάμαι που δεν μπορούσα να δω τον πατέρα μου.»… Η Γκόλντμαν, χρόνια αργότερα, θα παρομοιάσει τον Τσολγκόζ με τον δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο.

https://www.youtube.com/watch?v=qaqWxs_kyi0Στο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου φυλάσσεται η ολιγόλεπτη ταινία που γύρισε ο Τόμας Έντισον στην οποία καταγράφεται η εκτέλεση του Τσολγκόζ στην ηλεκτρική καρέκλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA