Μενού
  • Α-
  • Α+

O Colin Pitchfork, ο άνδρας που σκότωσε και βίασε δύο 15χρονες μαθήτριες τη δεκαετία του '80, αποφυλακίζεται, καθώς το Συμβούλιο Αποφυλάκισης της Βρετανίας, απέρριψε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για επανεξέταση της αμφιλεγόμενης αυτής απόφασης.  Ο δολοφόνος, που τώρα είναι 61 ετών, ήταν ο πρώτος που καταδικάστηκε  με τη χρήση τεστ DNA σε  αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα θύματα.  

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Σεμέδο: «Η Χουβιάνα του δίνει δύναμη και του συγχωρεί την προδοσία»

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αναστολών, που έκανε δεκτή την αίτησή του, είναι ασφαλές να βρεθεί πάλι ελεύθερος στο δρόμο, μετά από 33 χρόνια στο κελί του. Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες αιτήσεις αναστολής το 2016 και το 2018. Σημειώνεται, ότι αφήνεται ελεύθερος με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους -αλλά πάντως ελεύθερος. 

Colin Pitchfork: Η διαδικασία που θα ακολουθεί όντας πλέον ελεύθερος

Ο Colin Pitchfork θα πρέπει να φορά από εδώ και πάλι ηλεκτρονικό βραχιόλι, να έχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως όταν είναι μόνος, και να μην πλησιάζει συγγενείς των θυμάτων του. Του έχει επιτραπεί να χρησιμοποιεί ένα νέο ονοματεπώνυμο αλλά, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει κάθε νέα του γνωριμία γένους θηλυκού όπως και  οποιονδήποτε άλλον γνωρίζει και φυσικά υποψήφιους εργοδότες για την πραγματική του ταυτότητα και τα εγκλήματα, που έχει διαπράξει. Μπορεί επίσης να του ζητηθεί να περάσει από  ανιχνευτή ψεύδους για να διαπιστωθεί  εάν έχει παραβιάσει  οποιονδήποτε περιοριστικό όρο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε: «Η δημόσια ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας, γι 'αυτό  ο Πίτσφορκ θα υπόκειται σε μερικούς από τους αυστηρότερους περιοριστικούς όρους που έχουν τεθεί ποτέ και θα παραμείνει υπό επίβλεψη για το υπόλοιπο της ζωής του. Εάν παραβιάσει έστω και έναν από αυτούς τους όρους, θα επιστρέψει άμεσα στη φυλακή». 

Το χρονικό των στυγερών εγκλημάτων του 

Τη χρονιά της πρώτης δολοφονίας, ο δράστης ήταν 22 ετών, εργαζόταν ως αρτοποιός και ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά. Τον Νοέμβριο του 1983, στο χωριό Narborough, άφησε τον γιο του να κοιμάται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να βιάσει και να στραγγαλίσει τη 15χρονη Lynda. Στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι και έβαλε το γιο του για ύπνο. Το νεκρό σώμα της Lynda βρέθηκε το επόμενο πρωί πεταμένο σε ένα απομακρυσμένο μονοπάτι.

Τον Ιούλιο του 1986, στο χωριό Enderby, βίασε και δολοφόνησε την Dawn. Η ιατρός που εξέτασε το σώμα της, το οποίο βρέθηκε θαμμένο κάτω από κλαδιά σε ένα χωράφι, δύο ημέρες μετά την επίθεση, είπε ότι τα σημάδια δείχνουν ότι το θύμα είχε δεχθεί «βάναυση σεξουαλική επίθεση».

Ο Pitchfork, ήταν ο πρώτος άνδρας που κατηγορήθηκε για δολοφονία βάσει αποδείξεων DNA. Εκείνη τη περίοδο είχαν κληθεί από τις Αρχές 5.000 άνδρες από τρία χωριά για να δώσουν δείγμα από αίμα ή σάλιο. Στην αρχή ο δράστης, είχε επιδιώξει να αποφύγει τη δικαιοσύνη ζητώντας από συνάδελφό του να κάνει το τεστ για αυτόν.

Στις αρχές του Ιουνίου του 2021, το Συμβούλιο που εξετάζει τα αιτήματα αποφυλάκισης, και αποτελεί ανεξάρτητο σώμα, αποφάσισε ότι ο Pitchfork θα μπορούσε να απελευθερωθεί με άδεια, υποστηρίζοντας την απόφασή τους, στο ότι η συμπεριφορά του στη φυλακή ήταν "θετική και είχε κάνει εκτεταμένες προσπάθειες για να βοηθήσει άλλους".

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA