Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, ανακοίνωσαν με κοινή δήλωση των Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, ΑUKUS.  Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους η οποία στόχο έχει την ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια, με κύριο στόχο την σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού και ουσιαστικά ενάντια στην Κίνα, κάτι που φυσικά δεν αναφέρθηκε από τους τρεις ηγέτες.

Η εικόνα μεταδίδονταν live τόσο από τον επίσημο λογαριασμό της Downing Street στο YouTube, όσο και από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου. Στην αρχή της σύνδεσης, μάλιστα, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν οι διαχρονικές σχέσεις των τριών χωρών σε καιρό ειρήνης και πολέμου, αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά και οι στόχοι του νέου εγχειρήματος. Αμέσως μετά, εμφανίστηκε και το ακρωνύμιο AUKUS (σ.σ. προκύπτει από τα Australia, UK, USA), με τις σημαίες των τριών χωρών.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Ο Σκοτ Μόρισον τόνισε πάντως πως τα νέα υποβρύχια που θα πάρει η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα. Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια στρατηγική συμμαχία, η οποία θα είναι κρίσιμη για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των τριών ηγετών

https://www.youtube.com/watch?v=gM0S8OwNiFY
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA