Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελβετία είπε ένα ηχηρό «ναι» στο γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων). Οι Ελβετοί βάσει του νέου νόμου, θα επιτρέψουν στους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ίσχυε. «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», έλεγαν στο αρχηγείο των υποστηρικτών του «ναι», που στήθηκε στη Βέρνη και στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είχαν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο, αλλά οι αντίπαλοί του υπό το ακροδεξιό Κόμμα του Ελβετικού Λαού (SVP - UDC) ζήτησαν το δημοψήφισμα. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 64%, με ένα περιθώριο λάθους +-2%. Αυτό το -προσωρινό- αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αντιστραφεί, ξεπερνά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, σε μια πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθεντο το λαϊκιστικό κόμμα SVP-UDC, πρώτο κόμμα στη χώρα και ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις.

Ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια

Η Ελβετία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, όμως οι αρχές κάποιων δήμων και καντονιών διέθεταν -σε κάποιες περιπτώσεις ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990- αρχεία στα οποία καταγράφονταν οι ομοφυλόφιλοι. Τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα απέκτησαν το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά των οποίων γονέας είναι ο σύντροφός τους το 2018.

Βάσει του τροποποιημένου νόμου, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά με τα οποία δεν έχουν κάποια συγγένεια, όπως ακριβώς γίνεται και με ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα νυμφευμένα ζευγάρια γυναικών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι νόμιμο μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Βάσει του νόμου, και οι δύο γυναίκες θα μπορούν να αναγνωριστούν ως επίσημοι γονείς του παιδιού από τη γέννησή του.

Σε μια προκλητική εκστρατεία, όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση χρησιμοποίησαν εικόνες παιδιών που έκλαιγαν και τη λέξη «σκλάβοι» γραμμένη στις κοιλιές σκουρόχρωμων εγκύων, σε μια αναφορά στην παρένθετη μητρότητα που είναι παράνομη στην Ελβετία, με τους υποστηρικτές του σχεδίου να κρατούν σημαίες με το σύνθημα «Ναι, δέχομαι» σε εκδηλώσεις στη Ζυρίχη και τη Γενεύη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA