Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξάνει το προβάδισμά του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,7% έναντι 24,5% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο ARD για τις εκλογές στη Γερμανία. Στο «Elefantenrunde», την διαδικασία κατά την οποία οι υποψήφιοι Καγκελάριοι κάνουν ντιμπέιτ μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Άρμιν Λάσετ, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να φέρει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών σε ιστορικά χαμηλά, επιμένει πως θέλει να γίνει Καγκελάριος. 

Ο συντηρητικός ηγέτης του CDU φαίνεται ότι επιμένει να γίνει Καγκελάριος, ακόμα και αν βγει δεύτερος. «Το άτομο που γίνεται καγκελάριος πρέπει να φέρνει κοντά τα κόμματα και όχι να γίνεται καγκελάριος ο πολιτικός που το κόμμα του πήρε τις περισσότερες ψήφους», είπε χαρακτηριστικά. «Κανένα κόμμα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του και θα πρέπει να βρούμε τόσα κοινά σημεία και για τα τρία επικείμενα κόμμα, επεσήμανε.  Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα στην έδρα του CDU. Ενώ τα μέλη του κόμματος ανακουφίζονται ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις δημοσκοπήσεις, παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει συγκυβέρνηση περισσότερων από τρία κόμματα. 

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος, νωρίτερα, στην πρόγνωση αποτελέσματος, που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.

Εκλογές στη Γερμανία: Δεν βγάζει Καγκελάριο το πρώτο κόμμα 

Δεν σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα βγάζει Καγκελάριο. Αυτό σημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να μη γίνει ο διάδοχος της Μέρκελ. Το 1969, ο Kurt Georg Kiesinger του CDU κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων. Έλαβε ακόμη και ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά τα άλλα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση χωρίς αυτόν υπό τον σοσιαλδημοκράτη Willy Brandt. Ομοίως το 1976, το CDU του Χέλμουτ Κολ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, αλλά οι συνδυασμένες δυνάμεις του κεντροαριστερού SPD και του φιλελεύθερου FDP σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Ακόμα και αν ο Σολτς κερδίσει, οι Πράσινοι, το CDU/CSU και το FDP θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς αυτόν. Επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του Λάσετ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA