Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηταν 18 ετών, όταν το 1943 στρατολογήθηκε ως γραμματέας του γερμανικού στρατού και η δράση της καταγράφεται περί τα τέλη του 1945. Σε αυτά τα δύο χρόνια, η 96χρονη σήμερα Ιρμγκραντ Φούρχνερ, κατηγορείται ότι πρόλαβε να συνεργαστεί σε φόνους άνω των 10.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Και σα να μην εφτανε αυτό, η υπερήλικας που σήμερα θα δικαζόταν για τις πράξεις της στο δικαστήριο του Ίτσεχο, αρχικά κατάφερε να διαφύγει με ταξί και τελικά... συνελήφθη. Η υπερήλικας βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα, προκαλώντας κατάπληξη στο δικαστήριο που δεν μπόρεσε να ξεκινήσει και αναβλήθηκε για τις 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της έδρας, Ντόμινικ Γκρος, δήλωσε έκπληκτος με τη διαφυγή της κατηγορούμενης. Ο δικηγόρος της, ο Βολφ Μόλκεντιν, ήταν παρών στο δικαστήριο όμως δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαστεί ποτέ ξανά στη Γερμανία τόσο ηλικιωμένοι πρώην ναζί. Οι ακροάσεις, που προβλέπεται να διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2022, αναμένεται να είναι διάρκειας μερικών ωρών.

«Μπορώ να πω ότι η κατηγορούμενη βρέθηκε (...) Ένας γιατρός θα αποφανθεί αν μπορεί να τεθεί υπό κράτηση και το δικαστήριο θα καθορίσει αν το ένταλμα σύλληψης μπορεί να εκτελεστεί ή αν θα απαλλαγεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ίτσεχο, Φρεντερίκε Μίλχοφερ. «Έφυγε από τον οίκο ευγηρίας (όπου διέμενε) σήμερα το πρωί. Πήρε ένα ταξί για έναν σταθμό του μετρό στην περιφέρεια του Αμβούργου, είχε πει η εκπρόσωπος. Αυτή η φυγή η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, είχε προαναγγελθεί από την κατηγορούμενη σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, προκάλεσε έντονη ανησυχία, κυρίως στον πρόεδρο του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ που εντοπίζει τους ναζί που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

«Σε αρκετά καλή υγεία για να διαφύγει, σε αρκετά καλή υγεία για να πάει στη φυλακή!», έγραψε στο Twitter ο Εφρέμ Ζούροφ. «Αυτό δείχνει μια περιφρόνηση για τους επιζώντες και για το κράτος δικαίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κριστόφ Χιούμπνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αουσβιτς. «Ακόμη κι αν αυτή η γυναίκα είναι πολύ ηλικιωμένη, δεν θα μπορούσε το δικαστήριο να είχε λάβει προληπτικά μέτρα;».

Μέχρι τώρα οι τέσσερις πρώην φύλακες ή υπάλληλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί που έχουν καταδικαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία κάθονταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Μοναδική γυναίκα, η οποία εμπλέκεται στα εγκλήματα του ναζισμού και δικάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία, η Φούρχνερ δεν έχει μιλήσει για τα γεγονότα που της αποδίδονται πριν από τη δίκη της.Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ενενηντάχρονη είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενός εκατοντάχρονου πρώην φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA