Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξηγήσεις για τους λόγους που σημειώθηκε το 7ωρο black out στις πλατφόρμες της έδωσε η Facebook. Όπως ενημέρωσαν οι μηχανικοί της εταιρείας, το τεράστιο πρόβλημα σε FacebookInstagram και WhatsApp προκλήθηκε από αλλαγές στη διαμόρφωση βασικών δρομολογητών.

«Η ομάδα μηχανικών μας διαπίστωσε πως οι αλλαγές διαμόρφωσης σε βασικούς δρομολογητές που συντονίζουν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ κέντρων πληροφοριών προκάλεσε προβλήματα που διέκοψε αυτήν την επικοινωνία» επισημάνθηκε σε σχετική ενημέρωση. «Αυτή η διακοπή κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το σύστημα επικοινωνίας των κέντρων πληροφοριών, οδηγώντας τους σέρβερ σε διακοπή λειτουργίας» συμπληρώθηκε.

Στη συνέχεια η Facebook διαβεβαίωσε πως τα συστήματά της είναι «και πάλι σε λειτουργία και εργαζόμαστε για να επιστρέψουμε στις παλιές εργασίες μας». «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε άλλη μία φορά πως θεωρούμε ότι η πηγή αυτής της διακοπής, ήταν ένα πρόβλημα με την αλλαγή διαμόρφωσης» ξεκαθαρίστηκε.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα προέκυψε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και τα συστήματα επανήλθαν τα ξημερώματα. Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε να στείλει μία ομάδα στο κέντρο πληροφοριών της για να μπορέσει να επανεκκινήσει τους σέρβερ χειρωνακτικά. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από το 2008.

«Δεν κινδύνευσαν προσωπικά στοιχεία»

Παράλληλα, η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν ετέθησαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς black out που διήρκεσε για αρκετές ώρες. Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως πωλούνται δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών σε χάκερ.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχεία πως τα στοιχεία χρηστών μας ετέθησαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας» διαβεβαίωσε. Ο CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε χθες «συγγνώμη» για τα προβλήματα που υπήρξαν στις πλατφόρμες της.

Η «συγγνώμη» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

«Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger επιστρέφουν online τώρα» είπε ο Ζάκερμπεργκ λίγη ώρα πριν την επαναφορά λειτουργιών τους. «Συγγνώμη για την αναστάτωση σήμερα - Γνωρίζω πόσο στηρίζεστε στους σέρβερ μας για να μείνετε σε επαφή με τα άτομα για τα οποία νοιάζεστε» συμπλήρωσε.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες

Τελικά λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης η πλατφόρμα άρχισε να επιστρέφει και να λειτουργεί κανονικά. Το κακό, ωστόσο, είχε γίνει...Οι σχεδόν επτά ώρες που κράτησε το blackout στο Facebook δεν επέφεραν πλήγμα μόνο στο γόητρο του κολοσσού των social media. Οι απώλειες ήταν κυρίως οικονομικές αφού η μετοχή της εταιρείας πήρε την... κατηφόρα ενώ την ακολούθησε και ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ που είδε την προσωπική του περιουσία να καταγράφει τεράστιες απώλειες. Τα πρώτα κακά μαντάτα ήρθαν για το Facebook από το κλείσιμο της Wall Street η οποία έκλεισε με μεγάλη πτώση την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σαφώς επηρεασμένη από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι απώλειες για την εταιρεία, σε πρώτη φάση και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια! Επιπλέον, ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να απώλεσε ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, με πολλούς αναλυτές να τονίζουν πως ίσως αυτό το ποσό στο τέλος της ημέρας να είναι μικρό και τελικά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA