Μενού
  • Α-
  • Α+

Μοναδική περίπτωση στη διεθνή πολιτική σκηνή αποτελεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά τις διαφαινόμενες αρχικά προθέσεις του να προσεγγίσει τη Δύση ακολουθεί πλέον μοναχικό δρόμο έχοντας εξελιχθεί σε έναν αυταρχικό ηγέτη, που έχει αναγάγει την πολεμική ρητορική εις βάρος της Ελλάδας σε κεντρικό άξονα της πολιτικής του. Οι πολεμικές ιαχές κατά της χώρας μας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη με τα καθημερινά ανακοινωθέντα επικείμενης σύγκρουσης να εκφωνούνται από όλη την ιεραρχία του καθεστώτος της Αγκυρας με στόχο να εκφοβίσουν την ελληνική πλευρά και να συσπειρώσουν το εθνικιστικό ακροατήριο του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Βέβαια, η ευθεία τουρκική απειλή πολέμου δεν είναι σημερινό φαινόμενο καθώς απασχολεί τη δημόσια συζήτηση στη γείτονα τουλάχιστον από το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο και σίγουρα μετά τον Ιούνιο του 1995 και το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συνιστώντας και τυπικά πάγια εθνική γραμμή. Ομως είναι η πρώτη φορά, που σύσσωμη η τουρκική κυβερνητική ελίτ διακατέχεται από πολεμικό παροξυσμό έτοιμο να εκδηλωθεί και να κλιμακωθεί δημόσια σε πρωτόγνωρα επίπεδα χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα. 

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1404002627717844997?ref_src=twsrc^tfw

(Στο παραπάνω βίντεο ο Μεσούτ Χακί Τζασίν με αλαλαγμούς παρουσιάζει το σχέδιο εισβολής στον Εβρο)

Εκτός από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, του οποίου οι ακραίες ανθελληνικές δηλώσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, στους σκληρούς «θεσμικούς» εκφραστές των τουρκικών προκλητικών θέσεων και διεκδικήσεων περιλαμβάνονται ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ φροντίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Οπως η προ μερικών 24ωρων παραληρηματική δήλωσή του περί επιθετικότητας της Ελλάδας αναφέροντας ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός των ελληνικών νησιών θα οδηγήσει σε de facto αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης! Οσο για τον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον χάρτη, που πρόσφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου η Θράκη και η Κύπρος συμπεριλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια, φρόντισε να υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά την αναθεωρητική ατζέντα του.  

Τη «βρώμικη» δουλειά όμως των υβριδικών απειλών και της επιθετικής προπαγάνδας κατά της Ελλάδας έχει αναλάβει ένας στενός πυρήνας πολεμοχαρών συμβούλων και συνεργατών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εναλλάσσονται και συναγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο σκληρή τοποθέτηση στο πλαίσιο των διενεργούμενων τουρκικών ψυχολογικών επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο τα «γεράκια» του Τούρκου προέδρου αφενός στέλνουν μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας με συγκεκριμένους αποδέκτες, αφετέρου λειτουργούν ως «λαγοί» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετρά αντιδράσεις και σταθμίζει τα επόμενα βήματα της στρατηγικής του.  

Με συχνή παρουσία στα τηλεοπτικά στούντιο, σε μία χώρα όπου η ενημέρωση χειραγωγείται από την τουρκική προεδρία, παρουσιάζουν ανυπόστατους χάρτες με τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας και αναπτύσσουν παθιασμένα και ενίοτε με αλαλαγμούς νικηφόρα επιχειρησιακά σχέδια σύγκρουσης στον Εβρο και στο Αιγαίο. «Ο τουρκικός στρατός μπορεί να μπει από τη Βουλγαρία και να καταλάβει την Αλεξανδρούπολη»! Αυτό είναι το σχέδιο, που παρουσίασε πρόσφατα στο τουρκικό τηλεοπτικό κοινό ο σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Μεσούτ Χακί Τζασίν ώστε τα τουρκικά τεθωρακισμένα να παρακάμψουν τις αμερικανικές δυνάμεις, που έχουν στρατοπεδεύσει στην Αλεξανδρούπολη και να προελάσουν στη Θράκη. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναλύουν δημόσια και με παροιμιώδη κυνικότητα επιθετικά σχέδια κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας. 

Η εισβολή στην ελληνική επικράτεια μέσω Βουλγαρίας προκρίνεται από τον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς όπως παρατήρησε ο Τούρκος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ερντογάν Καρακούς, ο οποίος συμμετείχε στην εν λόγω τηλεοπτική συζήτηση, το δύσβατο του Εβρου και η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή δυσχεραίνουν την επέλαση των τουρκικών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών. «Αφού περάσεις τον ποταμό Έβρο, υπάρχει μία επίπεδη περιοχή, ενώ το σύνολο της περιοχής βόρεια της πόλης που αποκαλείται Αλεξανδρούπολη, είναι πλήρως ορεινή και δασώδης. Δεν είναι κατάλληλη για επιχείρηση τεθωρακισμένων μονάδων. Για αυτό εκείνη τη μέρα θα είστε υποχρεωμένοι να περάσετε από τα μέρη που έχουν καταλάβει οι Αμερικανοί»,  με τον Μεσούτ Χακί Τζασίν να δίνει τη λύση: «Ο στρατός μπορεί να μπει μέσω Βουλγαρίας και να αποκόψει τις γραμμές»! Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο ίδιος έχει θέσει ευθέως ζήτημα εισβολής στον Εβρο με στόχο την κατάληψη της Θράκης αλλά και για να «ρίξουμε στη θάλασσα του Αιγαίου τους Αμερικανούς». 

Ο προεδρικός σύμβουλος συνηθίζει να χρησιμοποιεί μία προσφιλή ιστορική σύγκριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 εκστομίζοντας απειλές ότι οι «Τούρκοι θα πνίξουν ξανά» τους Ελληνες. «Οπως ακριβώς υπομονετικός ήταν και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και στο τέλος έδωσε την εντολή για πυρ κατά των Ελλήνων στις 26 Αυγούστου 1922. ''Αλλάχ Αλλάχ'' και οι Ελληνες ξαφνικά βρήκαν τον εαυτό τους να έχουν απωθηθεί πίσω μέχρι τη Σμύρνη. Ολοι τους πνίγηκαν στη θάλασσα. Δεν πρέπει να το ξεχνάνε αυτό. Οι Ελληνες το αποκαλούν αυτό ως την καταστροφή του αιώνα. Δεν μπορείτε να μας νικήσετε ξανά. Γιατί έρχεστε κατά πάνω μας με αμερικάνικη υποκίνηση; Αν δε μάθατε από την ιστορία θα σας διδάξουμε ξανά». 

Εσχάτως, ο Μεσούτ Χακί Τζασίν διακινεί ένα νέο αφήγημα. Αυτό του casus belli όχι μόνο στην περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αλλά και λόγω του εξοπλισμού των ελληνικών νησιών εκδηλώνοντας τον έντονο εκνευρισμό της Αγκυρας για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα: «Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέως τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά, που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα…Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάνης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου».

Είναι σαφές ότι οι σύμβουλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στο καθεστώς της Αγκυρας και στην υβριδική επίθεση, που έχει εξαπολύσει κατά της χώρας μας. Μέσω απειλών, που απευθύνονται στην ελληνική κοινή γνώμη και έχουν αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, επιχειρούν να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα εξυπηρετώντας τους εκάστοτε σχεδιασμούς του προέδρου. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος ως συνομιλητής του προεδρικού μεγάρου, εξαπέλυε συστηματικά βολές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω εμπρηστικών δηλώσεων. «Η Ελλάδα θα καταστραφεί μέσα σε τρεις έως τέσσερις ώρες, αν διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας», προέβλεπε όταν η Τουρκία είχε ξεκινήσει τις πειρατικές ενέργειες με τα ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν δε θα διστάσει να δώσει εντολή για χτύπημα εάν γίνει προσπάθεια έρευνας ή εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ. 

«Βλέπετε το θράσος; Οι Ελληνοκύπριοι τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας Ερντογάν θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία για αυτό». Με ανάλογο ύφος είχε προειδοποιήσει για την ένταση, που πυροδοτείται διαχρονικά από την υπόθεση των Ιμίων. «Προκαλεί την Ελλάδα να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τολμώντας να πατήσει έστω κι ένα πόδι στα Ίμια, και προειδοποιεί ότι ο τουρκικός στρατός θα υπερασπιστεί τις βραχονησίδες μέχρι θανάτου, όταν δοθούν διαταγές από τον Ερντογάν».

Το «λάβαρο» του πολέμου έχει υψώσει στις τηλεοπτικές οθόνες και ο Ντογκού Περιντσέκ, ο αριστερός εθνικιστής πολιτικός και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καθεστώτος της Αγκυρας. Ο Ντογκού Περιντσέκ είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος, που βρίσκεται πίσω από την προσέγγιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενεργοποιώντας τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που διατηρούσε με το Κρεμλίνο. «Μόνο με όπλα θα λυθούν τα προβλήματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο», έχει δηλώσει ο συνομιλητής του προέδρου. «Οι Ελληνες ήρθαν στο Αγαθονήσι και αποβίβασαν τους στρατιώτες τους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κάθε τόσο πάει εκεί. Εμπηξαν πια την ελληνική σημαία και εσείς και μόνο με τη δύναμη μπορείτε να βγάλετε από εκεί τους Έλληνες… Από τώρα και μετά πλέον, το λόγο θα έχουν τα όπλα, ο στρατός και ο στόλος».

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο εμπνευστής της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντιναύρχος ε.α Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος έχει εκπονήσει το σχέδιο σφετερισμού των θαλασσίων ζωνών, που ανήκουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο αρχιτέκτονας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου εξωθήθηκε σε παραίτηση το Μάιο του 2020 με την εκτόξευση της επιρροής του και τη δυσαρέσκεια, που πυροδοτούσε η δημοφιλία του στα υψηλά κλιμάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στον ίδιο τον Χουλουσί Ακάρ, να αποτελεί την πιθανότερη αιτία. Το γεγονός αυτό όμως δεν τον έχει αποτρέψει από τη διακίνηση με αμείωτη ένταση της επιθετικής τουρκικής προπαγάνδας επαναλαμβάνοντας τις απειλές πολέμου κατά της χώρας μας. 

«Η Τουρκία μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα χωρίς καν να πολεμήσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Χωρίς να πολεμήσει τη γονατίζει», έχει δηλώσει πρόσφατα ο απόστρατος αντιναύαρχος. «Σήμερα στην Ελλάδα, αν υπάρξει περίπτωση πολέμου, δε θα μπορούν να βρουν στρατιώτες να πολεμήσουν», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν σήμερα, να μη δώσει ο θεός βέβαια, υπάρξουν στην Τουρκία 50 ή 30 ή 40 μάρτυρες, το δικό μας έθνος αυτό θα το αντιμετωπίσει με σιωπή, υπομονή και σταθερότητα, ενώ οι μάνες και οι πατεράδες θα πούνε, ΄Να είναι καλά η πατρίδα΄…Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας, μόλις υπάρξει ένας στην Ελλάδα θα γίνει χαμός». Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αφού έχει αποκαλέσει τους Ελληνες, μεταξύ άλλων, και ως «τεμπέληδες, που δεν σκέφτονται τίποτε άλλο πέρα από τα λεφτά και τις διακοπές» και δεν μπορούν να πολεμήσουν την Τουρκία ζητά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιορίσει την Ελλάδα στα 3 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. «Το καθεστώς στο Αιγαίο έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν ληφθεί ως βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στο Αιγαίο και να σεβαστεί το νόμο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA