Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε ημέρα που περνάει έρχονται και νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Διαβάστε ακόμη: Εκρηκτικό το κοκτέιλ μετάλλαξης Ομικρον-Χριστουγέννων - Δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Όμικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης. «Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου στελέχους, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική και στη Γαλλία, ενώ το ένα είναι εγχώριο και αποτελεί στενή επαφή κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού. Τα τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κρήτη και το ένα στην Αθήνα. Και οι πέντε ασθενείς είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με πολύ ήπια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κανείς με αναπνευστικά προβλήματα και οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό φορτίο κατά τη διάγνωση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία παραλλαγή του κορονοϊού δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την Τρίτη ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες, εκτιμώντας ωστόσο ότι στην πραγματικότητα «η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA