Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον και τονίζουν ότι θα μπορούσε να παρέχει περίπου 85% προστασία από σοβαρή νόσηση. Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια για την Όμικρον είναι λίγο μικρότερη από ότι σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το σημαντικό είναι ότι η αναμνηστική δόση θα κρατήσει πολλούς ανθρώπους μακριά από το νοσοκομείο. Η μοντελοποίηση, από την ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, βασίζεται σε περιορισμένες πληροφορίες για την Όμικρον, όπως αναφέρει το BBC.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Βρετανοί επιστήμονες αναλύουν τα 6 συμπτώματα που μοιάζουν με ένα... απλό κρυολόγημα

Ο καθηγητής Άζρα Γκάνι, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο BBC:  «Ενα από τα στοιχεία αβεβαιότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πόσο βαριά θα είναι η νόσηση που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με εκείνη που προκαλούσαν οι άλλες παραλλαγές. Παρότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε αυτό πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να αποτρέψουν κάθε δυνητικό αντίκτυπο. Τα δικά μας αποτελέσματα αποδεικνύουν τη σημασία της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης ως τμήμα μιας ευρύτερης υγειονομικής απάντησης».

Ακόμη και με αναμνηστική δόση, η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον μπορεί να είναι περίπου 80 έως 85,9%, σε σύγκριση με περίπου 97% που ισχύει για τη Δέλτα - την άλλη παραλλαγή που κυριαρχεί επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό. Η μοντελοποίηση δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους.

Στη «φαρέτρα» του Μητσοτάκη η πιθανότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ωστόσο, θα καταστήσει σαφές πως θα είναι ένα «όπλο στην φαρέτρα» της κυβέρνησης σε περίπτωση που τον Ιανουάριο η κατάσταση με τον κορονοϊό «ξεφύγει», δεδομένου πως θα έχουν μεσολαβήσει και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε μερικές εβδομάδες από τώρα και αυτό θα είναι κάτι που θα τονίσει ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA