Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις μέρες της πανδημίας, όταν κάποιος αισθάνεται συμπτώματα κρυολογήματος, το πρώτο που σκέφτεται είναι ότι... κόλλησε κορονοϊό. Μέχρι να γίνει ο οποιοσδήποτε διαγνωστικός έλεγχος, τα ερωτηματικά πλανώνται με την ελπίδα το τεστ να βγει αρνητικό. Μετά από μελέτη που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες, επισημαίνουν πως η καταρροή, οι ήπιοι μυϊκοί πόνοι, οι γρατσουνιές στο λαιμό και ο ξηρός βήχας, ο πονοκέφαλος, το φτάρνισμα και η απώλεια όσφρησης μπορεί να μην είναι ένα απλό κρυολόγημα, καθώς τα αυτά συμπτώματα μοιάζουν πολύ με εκείνα της μετάλλαξης Ομικρον. «Όσοι υποφέρουν από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι φορείς της παραλλαγής Ομικρον», προειδοποιούν οι επιστήμονες με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Independent.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Τα συμπτώματα και η διαφορά με τις άλλες μεταλλάξεις

Eξηγούν επίσης ότι, η κλινική εικόνα των ασθενών που είναι φορείς της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής, διαφέρει από αυτή των ασθενών που φέρουν το στέλεχος «Δέλτα». Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, πριν από την πανδημία της νόσου Covid-19, αν κάποιος είχε καταρροή και πονοκέφαλο, ενώ αισθανόταν τραχύ τον λαιμό του, μπορεί το αντιμετώπιζε ως ένα απλό κρυολόγημα και να συνέχιζε κανονικά το πρόγραμμά του.

Τα συμπτώματα που... προειδοποιούν 

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από το Covid-19. Αλλά με την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον να προκαλεί συχνά ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο και ξηρό βήχα, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά χωρίς εξέταση.

Πονοκέφαλος: Αν και ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE. Επιπλέον, είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά (συμπτώματα) του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πονοκέφαλος από τη νόσο Covid, τείνουν να είναι μέτρια έως σοβαρά επώδυνος, εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και όχι σε μία περιοχή, μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και τείνει να είναι ανθεκτικός στα κοινά παυσίπονα.

Καταρροή: Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Φτάρνισμα: Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι όταν φταρνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτάρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος: Πολλά άτομα με Covid παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα. Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο, αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης: Παραμένει ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από τη Covid, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας ενός ατόμου. Ενώ οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους, μπορεί αυτή να αλλάξει, και να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας: Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο». Ο βήχας που σχετίζεται με τη νόσο Covid, είναι συνήθως ξηρόβηχας. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Τα συμπεράσματα των Βρετανών επιστημόνων

Ο καθηγητής Tιμ Σπέκτορ από την εφαρμογή ZOE Covid της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποβληθεί κανείς σε τεστ Covid ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Aπό την πλευρά της, η Κριστίνα Μάριοτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH) λέει χαρακτηριστικά: «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης. «Είναι σημαντικό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και να υποβάλλονται σε τεστ Covid εάν ζουν ή εργάζονται κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο».

Για την καθηγήτρια Ιρέν Πίτερσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL), «Η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων, αλλά μπορεί επίσης να είναι τα πρώτα συμπτώματα -και μόνο συμπτώματα- της νόσου Covid. Επομένως, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τεστ πλευρικής ροής για μερικές ημέρες.

Η «Μελέτη Συμπτωμάτων της Covid» (ZOE), η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει εντοπίσει τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό δείχνοντας ότι διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το αν κανείς εμβολιαστεί ή όχι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA