Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 1880 ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο εργαστήριο του Τόμας Έντισον στο Μένλο Πάρκ. Ο σπουδαίος εφευρέτης, προκειμένου να δώσει μια πιο... πανηγυρική και εορταστική αίσθηση, φωταγωγεί το δρόμο από το σταθμό του τρένου (εκεί δηλαδή που θα έφτανε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης) μέχρι και το εργαστήριο του. Τοποθετεί κατά μήκος της διαδρομής, λοιπόν, 290 λάμπες.

Όλοι εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα. Εντυπωσιάστηκε ακόμα και ο ίδιος ο Έντισον που σκέφτηκε πως αυτή η πανηγυρική και εορταστική αίσθηση που δημιούργησε ο φωταγωγημένος δρόμος θα ταίριαζε στα Χριστούγεννα! Το συζήτησε με τους συνεργάτες του στην εταιρεία Edison's Illumination Company και αφού τους εξήγησε το τι ήθελε ανέθεσε τη δουλειά στον Έντουαρντ Χ. Τζόνσον ο οποίος άρχισε να δουλεύει πάνω στο καινούργιο project. Τελικά τον Δεκέμβριο του 1882 το έργο ολοκληρώθηκε. Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Έντουαρντ Χ. Τζόνσον ένωσε 80 κόκκινες, λευκές και μπλε λάμπες και τις τύλιξε γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του το οποίο όχι απλά φωτίστηκε αλλά περιστρεφόταν κιόλας!

Ο κόσμος, ωστόσο, ήταν δύσπιστος με αυτή τη νέα εφεύρεση. Όσο εορταστική και χαρούμενη κι αν ήταν. Αυτός που πραγματικά έδωσε ώθηση στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με λαμπιόνια ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλίβελαντ ο οποίος ζήτησε να φωτιστεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου.

Και πάλι, όμως, το να φωταγωγεί κάποιος το χριστουγεννιάτικο δέντρο του ήταν μια πολυτέλεια δεδομένου πως ήταν ένα... ακριβό σπορ! Είναι ενδεικτικό πως το 1903 η General Electric έγινε η πρώτη εταιρεία που πουλούσε έτοιμο το σετ με τα φωτάκια και τότε έπεσε κάπως η τιμή. Μέχρι τότε το κόστος, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, μπορεί να έφτανε ακόμα και τα 2.000 δολάρια με σημερινές τιμές!

Έπρεπε τελικά να φτάσουμε στο 1917 για να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κάτι προσιτό για όλους. Υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Άλμπερτ Σαντάκκα που είδε μέλλον και... λεφτά σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Έφηβος ακόμα πρότεινε σε μια εταιρεία φωτιστικών να φτιάξουν μια φθηνή σειρά από λαμπάκια για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η ιδέα του πέτυχε και έτσι το 1920 μαζί με τα αδέρφια του έφτιαξαν τη NOMA Electric Co. η οποία κυριάρχησε στην αμερικανική αγορά μέχρι και τη δεκαετία του 1960!

Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Σύμφωνα με ερευνητές το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου εισήχθη στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας, όταν τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις την δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα. Μια προσπάθεια να αντικακατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνοπρεπέστατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα δεν ευοδώθηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA