Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα με τους Ρώσους να εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στρατεύματα στην περιοχή λόγω προγραμματισμένων «ασκήσεων» και τη Δύση να τονίζει πως οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας θα έχει επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λις Τρας, η οποία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να συγκρατηθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο, στρατηγικό λάθος».

«Μαζί με τους συμμάχους μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να δεσμευθεί σε εποικοδομητικές συνομιλίες», τόνισε η Τρας από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αυστραλία. «Το Κρεμλίνο δεν έχει μάθει τα μαθήματα της Ιστορίας», πρόσθεσε. «Μια εισβολή δεν θα οδηγήσει παρά σε μια φοβερά περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως γνωρίζουμε από τον πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και τη σύγκρουση στην Τσετσενία», προειδοποίησε η Τρας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών ελπίζει να εκμεταλλευθεί την επίσκεψή της στην Αυστραλία για να ενισχύσει τις σχέσεις του Λονδίνου με την Καμπέρα στον στρατιωτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τομέα, προκειμένου να θεμελιώσει τη στρατηγική της «Παγκόσμιας Βρετανίας» μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Από το Σίδνεϊ η Τρας κάλεσε τις δυτικές δημοκρατίες να συνεργαστούν πιο στενά με την Αυστραλία και άλλους συμμάχους τους στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τους παγκόσμιους επιτιθέμενους», οι οποίοι «έχουν αποθρασυνθεί με πρωτόγνωρο τρόπο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». «Επιζητούν να εξάγουν τη δικτατορία ως υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο καθεστώτα όπως αυτό της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και της Μιανμάρ βρίσκουν τους πιο στενούς συμμάχους τους στη Μόσχα και το Πεκίνο».

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Πίτερ Ντάτον επανέλαβε την έκκληση της Τρας «ο ελεύθερος κόσμος να μην υποχωρήσει». «Όταν βλέπουμε τη Ρωσία να ενεργεί όπως το κάνει, αυτό ενθαρρύνει άλλους τυράννους και άλλες δικτατορίες να κάνουν το ίδιο, κυρίως αν δεν υπάρχει αντίδραση από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ντάτον μιλώντας στο δίκτυο SevenNetwork. «Χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και αυτό δεν είναι κάτι που κανείς δεν εύχεται να συμβεί. Η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων (σ.σ. στα σύνορα με την Ουκρανία) είναι απίστευτα ανησυχητική», τόνισε.

Σε απόσταση αναπνοής τα ρωσικά στρατεύματα

Ρωσικά στρατεύματα και στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τα σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στην πόλη Yelsk στη Λευκορωσία και σε άλλα σημεία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί περιλαμβάνουν πυραυλικό πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα και πιθανώς επίλεκτες μονάδες όπως το speznaz.

Η Μαδρίτη στέλνει πολεμικά πλοία σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Η Ισπανία από την πλευρά της έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (20/1) η υπουργός Αμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες. Ενα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός. Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία. Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Ο... ειρηνοποιός Ερντογάν

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή αποφάσισε πως θέλει να αναλάβει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, όπως δήλωσε την Πέμπτη, πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου ελπίζοντας να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. «Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Αγκυρα. «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία για να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ολα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι έχει ξεκαθαρίσει στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί εισβολή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση εισβολής (στην Ουκρανία) και ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «μικρή εισβολή» δεν ήταν «πράσινο φως» στη Ρωσία για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. «Καθόλου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN, όταν στη διάρκεια συνέντευξης ρωτήθηκε εάν η τοποθέτηση Μπάιντεν άναβε «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα.

Ζελένσκι: Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου φοβάται μια πιθανή ρωσική εισβολή, ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι. «Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης», πρόσθεσε.

Προχθες Τετάρτη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε». Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι η αντίδραση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν πιο μετριοπαθής, ωστόσο ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπόσχονται μια «ταχεία, σοβαρή και ενιαία απάντηση» εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA