Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία δήλωσαν ότι από την Παρασκευή (18/2) είχαν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, αλλά μέχρι να ακουστούν οι σειρήνες δεν είχαν διατάξει να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times. Μόλις χτες, Πέμπτη, όταν ακούστηκαν πολλάκις οι σειρήνες στο Κίεβο, ορισμένες ανέπτυξαν σχέδιο για να τους απομακρύνουν με ασφάλεια από τη χώρα.

Παρόλο που οι ηγέτες της Δύσης προειδοποίησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία, τα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών, ως επί το πλείστον, δεν πίστεψαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα ακολουθήσουν στην πραγματικότητα μια χερσαία εισβολή, δήλωσε η Anna Derevyanko, αναπληρώτρια διευθύντρια του European Business Association, με αποτέλεσμα να αργήσουν να λάβουν δράση.

Η Carlsberg AG, μια από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, δήλωσε μόλις χτες ότι ανέστειλε τη λειτουργία της σε δύο εργοστάσια κοντά σε σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, στην ανατολική Ουκρανία και στο Κίεβο, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Ο όμιλος με έδρα τη Δανία, ο οποίος απασχολεί 1.300 άτομα στη χώρα, κυρίως Ουκρανούς υπηκόους, έκλεισε προσωρινά και το ένα τρίτο ζυθοποιείο στο Lviv μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου που τροφοδοτούσε τη λειτουργία. Και οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες με έδρες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, η Hamburger Hafen und Logistik AG, η ArcelorMittal και η Cargill, φρόντισαν την Πέμπτη να απομακρύνουν τους εργαζόμενούς τους και να φροντίσουν να τους παρέχουν και μισθό για τα τρέχοντα έξοδά τους. Δεν έχει υπάρξει πλήρης εικόνα για σήμερα, Παρασκευή, αν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που δεν έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των εργαζομένων της. 

«Οι εταιρείες έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τρομερό», έλεγε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Derevyanko η ένωση της οποίας περιλαμβάνει Nestlé, BASF, ArcelorMittal, Bayer και περισσότερες από 1.000 ευρωπαϊκές εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε Ουκρανία. «Αν ρωτήσετε τους επιχειρηματίες, πιστεύουν ότι μια φυσική εισβολή δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει αίσθηση πανικού».

Ανησυχούσαν περισσότερο για τις κυβερνοεπιθέσεις παρά για τη χερσαία εισβολή

Οι πολυεθνικές εταιρείες εστίασαν περισσότερο στους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικές ιστοσελίδες, κρατικές τράπεζες και εθνικά κέντρα υποδομής αντιμετώπισαν διαδικτυακές εισβολές από χάκερ, που πιστεύεται ότι έγιναν από Ρώσους, που προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα. Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία βλέπουν τις ψηφιακές επιθέσεις ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσουν και έχουν κινηθεί για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους, είπε η κ. Derevyanko.

Η Ένωση IT Ukraine, η οποία περιλαμβάνει τοπικές και διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Sigma Software και ο γίγαντας βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft, δήλωσε ότι η παρουσία της βιομηχανίας στη χώρα είχε αυξηθεί σταθερά από την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τώρα, είχαν εξ αρχής σχέδια να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων τους σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» ως μέρος της επιχειρηματικής τους στρατηγικής, ανέφερε η ένωση σε δήλωση. Ωστόσο, περισσότερο από το 90% των εταιρειών τεχνολογίας που συμμετείχαν στην έρευνα αυτόν τον μήνα εκτίμησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ως χαμηλό έως μέτριο, πρόσθεσε η ένωση, σημειώνοντας ότι καμία δεν είχε προετοιμαστεί για πλήρη μετεγκατάσταση.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ουκρανία δήλωσε ότι τα 633 μέλη του, στα οποία περιλαμβάνονται η 3M, η Toyota και η Citibank, συνέχισαν να δραστηριοποιούνται μέχρι και χτες, αλλά είχαν σχέδια έκτακτης ανάγκης να συνεχίσουν να εργάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.  Η κ. Derevyanko, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων, είπε ότι η Ουκρανία βασιζόταν σε συνεχείς ξένες επενδύσεις για να διατηρηθεί η οικονομία σταθερή. Οι πολυεθνικές δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα στον τομέα της γεωργίας, των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας και των logistics. 

Η οικονομία της Ουκρανίας είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια από ένα εξουθενωτικό πλήγμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Μόσχα και την κατάληψη της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς από τους φιλορώσους αντάρτες. Έκτοτε, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν διασπείρει τις επιχειρήσεις τους στη χώρα που δραστηριοποιούνται εκεί με περισσότερα από 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε διμερή και πολυμερή οικονομική στήριξη. Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την οικονομία της Ουκρανίας, μετά από δήλωση της Ομάδας των 7 βιομηχανικών χωρών που υπόσχεται να κάνουν το ίδιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA