Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δορυφορική απεικόνιση όλων των σταδίων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η άμεση πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μέσω οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής σε κάθε γωνιά του πλανήτη αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο τεχνολογικής εξέλιξης, που διαφοροποιεί τον πόλεμο αυτό σε σχέση με στρατιωτικές συγκρούσεις του παρελθόντος. Η τρομακτική δορυφορική εικόνα του στρατιωτικού κομβόι μήκους 64 χιλιομέτρων, που καταφθάνει στο Κίεβο με σκοπό την κατάληψή του, είναι η πιο χαρακτηριστική ψηφιακή αποτύπωση του μεγέθους των επιθετικών επιχειρήσεων επί ουκρανικού εδάφους, που είδαν στις οθόνες τους δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η τηλεοπτική κάλυψη των πολεμικών αναμετρήσεων και η άποψη που διαμορφώνει η παγκόσμια κοινή γνώμη για τόσο σημαντικά γεγονότα από τη δύναμη της εικόνας αλλάζει πλέον επίπεδο, καθώς οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα του πεδίου των μαχών, που παρέχουν οι δορυφόροι και έως σήμερα αξιοποιούνταν κατά κύριο λόγο από τις κυβερνήσεις.  

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια ώστε η χώρα να αντισταθεί στη Ρωσία

Η διεύρυνση της πληροφόρησης της κοινής γνώμης είναι η μία όψη του νομίσματος αυτής της εξέλιξης, καθώς οι δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των ρωσικών στρατευμάτων αποτελούν μία ανοιχτή πηγή πληροφοριών, που μπορεί να αξιοποιηθεί στρατιωτικά από την ουκρανική κυβέρνηση. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις συγκρούσεων τα γεωχωρικά δεδομένα μεταβιβάζονταν στα εμπλεκόμενα μέρη από υπηρεσίες συμμαχικών κυβερνήσεων, κίνηση, που συνιστά βοήθεια στρατηγικού χαρακτήρα καθώς εξασφαλίζει πλήρη γνώση των πραγματικών στοιχείων στις εξελισσόμενες επιχειρήσεις.

ΗΠΑ: Εκαναν online επιχείρηση τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με αυτή την έννοια, οι Αμερικανοί φρόντισαν να μετατρέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μία on line πολεμική επιχείρηση, όπου ο καθένας είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει επακριβώς τους αριθμητικούς συσχετισμούς, τις προπαρασκευαστικές κινήσεις των Ρώσων αλλά και την έκβαση των μαχών.  Το «κερασάκι στην τούρτα» αυτού του «ανοιχτού» πολέμου είναι οι made in USA δορυφορικές φωτογραφίες, που λαμβάνουν και διακινούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δύο κολοσσοί της διαστημικής τεχνολογίας. Οι δορυφόροι των εταιρειών Maxar Technologies και Planet, που έχουν εστιάσει πάνω από την Ουκρανία, είναι αναπόσπαστο τμήμα της οπτικής με την οποία παρακολουθεί η ανθρωπότητα τους σχεδιασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βέβαια, όπως είναι εύκολα αντιληπτό οι δορυφορικοί χάρτες, που απεικονίζουν πολιτικούς ή στρατιωτικούς στόχους από τη μία πλευρά ουσιαστικά «φωτογραφίζουν» το πεδίο εξαπόλυσης πληγμάτων ενώ από την άλλη μπορεί να διακινηθούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας υποστεί ψηφιακές παρεμβάσεις και αλλοιώσεις λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως μηχανισμοί παραπληροφόρησης. Για τους λόγους αυτούς, η Google προχώρησε στην αφαίρεση από τους χάρτες της όλων των τοποθεσιών, που έχουν υποβληθεί από χρήστες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, για να αποφευχθεί η σύνδεση τους με επιθέσεις πυραύλων.

Maxar Technologies: «Επιασε» το ρωσικό κομβόι έξω από το Κίεβο 

Η Maxar Technologies, που απαθανάτισε το ρωσικό κομβόι των 64 χιλιομέτρων έξω από το Κίεβο, με έδρα το Κολοράντο, ειδικεύεται στην κατασκευή δορυφόρων επικοινωνίας και παρατήρησης. Η εταιρεία αποτελείται από δύο τμήματα. Αυτό της προμήθειας προϊόντων υψηλής ανάλυσης οπτικών εικόνων και άλλων γεωχωρικών δεδομένων μέσω δορυφόρων, που είναι ήδη σε τροχιά και το τμήμα της διαστημικής υποδομής, που σχεδιάζει, κατασκευάζει, ενσωματώνει και δοκιμάζει λύσεις για διαστημικούς δορυφόρους επικοινωνίας, υπηρεσίες σε τροχιά, ρομποτική συναρμολόγηση και εξερεύνηση του διαστήματος. Οι υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1957, απευθύνονται σε ιδιώτες πελάτες αλλά και κυβερνητικούς οργανισμούς καθώς παρέχει προηγμένες γεωχωρικές πληροφορίες και εφαρμογές, που μπορεί να αξιοποιηθούν για εμπορικές λύσεις αλλά και στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. 

Planet: Επιτυχημένες εκτοξεύσεις με 452 δορυφόρους

Από την πλευρά της, η Planet, με γραφεία στην Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 10 χρόνια 30 επιτυχημένες εκτοξεύσεις, κατασκευάζοντας συνολικά 452 δορυφόρους. Οι περισσότεροι από τους 150 δορυφόρους της εταιρείας, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, συλλέγουν καθημερινά πάνω από 350 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα εικόνων δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου βάση δεδομένων, που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της γεωργίας και της άμυνας.

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα περιλαμβάνονται στους πελάτες της συμμετέχοντας εδώ και λίγο καιρό από κοινού με τη NASA στην ανάπτυξη ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος, αρχικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για λογαριασμό της πολιτείας της Καλιφόρνια. Στόχος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς μέσω ενός δικτύου δορυφόρων, που θα μπορούν να εντοπίζουν μετά το 2023 όταν και θα εκτοξευτούν, πηγές εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA