Μενού
  • Α-
  • Α+

Τετάρτη 2 Μαρτίου ώρα 11:00 η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από ομογενείς, απεσταλμένους δημοσιογράφους και υπαλλήλους του προξενείου στην Μαριούπολη εγκαταλείπουν την πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, καθώς έρχεται τελεσίγραφο από τους Ρώσους για βομβαρδισμό και εισβολή. Παρασκευή 4 Μαρτίου ώρα 15:30 το κομβόι με τα περίπου 25-30 οχήματα και τους 80 και πλέον Ελληνες πέρασε τα σύνορα με τη Μολδαβία και ο εφιάλτης του πολέμου τελειώνει, προσωρινά, μιας και οι εικόνες και οι μνήμες θα μείνουν ανεξίτηλες...

Το κομβόι με τα οχήματα πέρασε από 40 κύματα, όμως κατάφερε να διανύσει μια απόσταση περίπου 2.000 χιλιομέτρων και να αφήσει πίσω του τον όλεθρο. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα του ταξιδιού, όλα προμήνυαν ότι δεν επρόκειτο για... βόλτα στην εξοχή. Το γνώριζαν άλλωστε άπαντες, καθώς είχαν να προστατευτούν από τα ρωσικά πυρά, αλλά και από ουκρανικά ακραίων ομάδ

Αναλυτικά, στην ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται: «Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες στην Μαριούπολη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πέρασε επιτυχώς τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας. Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο αρχικά από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα. Στη μολδαβική πλευρά των συνόρων βρίσκεται κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνείσφεραν στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης τόσο επί του εδάφους, όσο και στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη. Επισημαίνεται ότι, μέχρι νεωτέρας, οι Γενικοί Πρόξενοι στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ισοπεδώνεται η Μαριούπολη - Θρήνος για τους ομογενείς

Ο Ελληνας πρέσβης ζήτησε ασφαλή δίοδο για να ξεκινήσει το κομβόι και τελικά αφού ελήφθησαν οι διαβεβαιώσεις -όσες μπορούσαν βέβαια να τους παράσχουν γιατί μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πόλεμο- ξεκίνησαν από τη Μαριούπολη, η οποία ακόμα και αυτή την ώρα συνεχίζει να ισοπεδώνεται. Μια πόλη, που απαριθμεί τεράστια ελληνική κοινότητα με 150.000 μέλη και τουλάχιστον 29 ελληνόφωνα χωριά. Αλλωστε, κάποιοι ομογενείς μαρτύρησαν και πέθαναν στα χωριά τους Σαρτανά και Μπουχάς.

Το κομβόι σύμφωνα με τον ανταποκριτή Σταύρο Ιωαννίδη έφτασε στη Ζαπορίζια κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου. «Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς, όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ήταν τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου και στη συνέχεια περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά το πολύωρο ταξίδι τους. «Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε, επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ μακριά από τη Μαριούπολη ξαφνικά σταματάμε σε έναν χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα».

Αυτή ήταν μόνο μία από τις δύσκολες στιγμές που έζησαν, όπως είπε: «Σε ένα από τα checkpoint βρήκαμε έναν ουλαμό με ρωσικά τεθωρακισμένα. Κατέβηκε ο πρέσβης μας για να διαπραγματευτεί και ξαφνικά βλέπουμε την κάννη του άρματος να σημαδεύει το κομβόι και άλλους 30 στρατιώτες να έχουν στραμμένα τα όπλα τους πάνω μας. Εκεί παγώσαμε και παραμείναμε ακίνητοι. Είχαμε πραγματικά κοκαλώσει. Υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής που διαρκώς βλέπαμε ότι κοιτούσε τα αυτοκίνητα το ένα πίσω από το άλλο. Τελικά, ήρθε μετά από λίγη ώρα ο υπεύθυνος του ουλαμού, συνομίλησε με τον διαπραγματευτή και τον πρέσβη έλεγξαν τα χαρτιά μας και περάσαμε».

Η φυγή από την «πυρηνική» Ζαπορίζια

Το επόμενο πρωί η αποστολή έφυγε από την Ζαπορίζια, η οποία την ίδια νύχτα δέχθηκε τους βομβαρδισμούς των Ρώσων που μεταξύ άλλων έπληξαν και στόχους πολύ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο και κατέλαβαν ύστερα από σφοδρή μάχη. Η ελληνική αποστολή με το κωδικό όνομα «Νόστος 3» ξεκίνησε εκ νέου για τα μολδαβικά σύνορα και αφού πέρασε και το Ντνίπρο, όπου ενσωματώθηκαν κάποιοι ακόμα Ελληνες προχώρησε προς την Πολάνκα, που θα διανυκτέρευε, ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν εκ νέου και το κομβόι πήγε στην πόλη Ουμάν.

Υπό σειρήνες βομβαρδισμού αναχώρηση από Ουμάν

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι Ελληνες φόρτωσαν ξανά τα αυτοκίνητά τους και ξεκίνησαν από το Ουμάν με προορισμό τα σύνορα της Μολδαβίας κι από εκεί θα μεταβούν πιθανότατα αύριο στη Ρουμανία. Λίγο πριν τις 8:00 το πρωί πάντως κι ενώ οι Ελληνες ετοιμάζονταν να αφήσουν το Ουμάν άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού κι έτσι, η πομπή καθυστέρησε να ξεκινήσει.

Μοχυλίφ, η «Ιθάκη» τους

Τελικά, το κομβόι διήνυσε περίπου 350 χιλιόμετρα και κατάφερε να φτάσει στον μεθοριακό σταθμό της Μοχυλίφ που βρίσκεται στις εκβολές του Δνείστερου που διατρέχει την Πολωνία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία και εκβάλει από τα Καρπάθια Ορη στη Μαύρη Θάλασσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA