Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν τους δορυφόρους της SpaceX για να συνδέονται στο Διαδίκτυο εν μέσω εισβολής κινδυνεύουν να γίνουν αντιληπτοί και να στοχοποιηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής της εταιρείας Ίλον Μασκ. Μάλιστα, η ανάρτησή του στο Twitter ήρθε μετά την προειδοποίηση ειδικού ψηφιακής ασφάλειας ότι τα δορυφορικά συστήματα (σ.σ. «πιάτα») της υπηρεσίας Starlink της SpaceX μπορεί να γίνουν «ραδιοφάροι» που προσελκύουν ρωσικές επιθέσεις.

«Σημαντική προειδοποίηση: το Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, οπότε η πιθανότητα στοχοποίησης είναι υψηλή. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε με προσοχή», έγραψε ο Ιλον Μασκ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο 19χρονος που παρακολουθούσε το τζετ του Ελον Μασκ, «έβαλε στο μάτι» τους Ρώσους ολιγάρχες

Παράλληλα, ζήτησε από τους χρήστες να ενεργοποιούν το Starlink «μόνο όταν είναι απαραίτητο», να τοποθετούν τα δορυφορικά «πιάτα» μακριά από ανθρώπους και να βάζουν ένα «ελαφρύ καμουφλάζ πάνω στην κεραία για την αποφυγή της οπτικής ανίχνευσης».

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα ουκρανού αξιωματούχου, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX γνωστοποίησε ότι απέστειλε δορυφορικά συστήματα στην Ουκρανία, των οποίων η παραλαβή επιβεβαιώθηκε από το Κίεβο την περασμένη Δευτέρα (28/2). Ωστόσο, οι κεραίες μπορεί να μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας, προειδοποίησε ερευνητής ψηφιακής ασφάλειας. «… αν ο #Πούτιν ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από την #Ουκρανία, οι μεταδόσεις uplink των χρηστών λειτουργούν ως ραδιοφάροι … για επιθέσεις» έγραψε στο Twitter ο Τζον Σκοτ - Ρέιλτον, ερευνητής του Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η Ρωσία έχει δεκαετίες εμπειρίας στην εξουδετέρωση συστημάτων δορυφορικής επικοινωνίας, επισήμανε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA