Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ύφεση στη Ρωσία πλησιάζει και οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους μειώνονται καθώς πέφτουν οι τιμές των ομολόγων. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι οικονομικές συνέπειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα είναι... ολέθριες για τη Μόσχα αφού εικάζει πως η Ρωσία θα χρεοκοπήσει

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας ο Simon Waever, ο επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας. «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για μια κανονική χρεοκοπία, αλλά αντ’ αυτού για μια χρεοκοπία τύπου Βενεζουέλας», ανέφερε. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, δεν αποκλείεται η χρεοκοπία να συμβεί στις 15 Απριλίου 2022, την τελευταία ημέρα της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση. Τα ομόλογα είναι σε δολάρια και λήγουν το 2023 και το 2043, σύμφωνα με τον Simon Waever.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Μαδούρο και συζήτησαν για το πετρέλαιο

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς ανά δολάριο, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley αναφέρει ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν» σε αυτό το επίπεδο. Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Χρεοκοπία στη Βενεζουέλα 

Η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή του εταιρεία, Petroleos de Venezuela S.A., χρεοκόπησαν για συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια. Το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις οι οποίες απαγόρευαν τη διαπραγμάτευση των ομολόγων και πλέον τα ομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα και του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον Waever, η Ρωσία μοιάζει με τη Βενεζουέλα καθώς διαθέτει επίσης σημαντικά assets πετρελαίου που θα μπορούσαν να την «ανακουφίσουν» μόνο στην περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις. Εφόσον αθετηθεί η πληρωμή των ομολόγων, αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει η Ρωσία την πρόσβασή της σε όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία τώρα βρίσκονται δεσμευμένα εκτός χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το δημόσιο χρέος της Ρωσίας έχει στοιχίσει στους επενδυτές μέσες απώλειες 81% από την αρχή του έτους. Χειρότερη απόδοση το 2022, κατέγραψε μόνο το δημόσιο χρέος της Λευκορωσίας, με απώλειες 93%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA