Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη συνάντηση που θα είχαν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Κουλέμπα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και «διαπραγματευτή» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, για μία ακόμη φορά δεν βγήκε λευκός καπνός. 

Αντιθέτως, ο Ντιμίτρι Κουλέμπα δήλωνε «έκανα ό,τι μπορούσα» με τον Σεργκέι Λαβρόφ να τα ρίχνει στους Ουκρανούς για τις επιθέσεις που κάνουν στους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς. Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ήταν ολοφάνερο. Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση. «Έκανα ό,τι μπορούσα» είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη» είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» επεσήμανε. «Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία». 

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 βασικά αιτήματα της Ουκρανίας στη συνάντηση με τη Ρωσία ήταν:

  • η κατάπαυση του πυρός,
  • η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στις πολιορκημένες πόλεις, και
  • η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί παραβιάζουν συνεχώς τη συμφωνία του Μινσκ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας, περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», συμπλήρωσε. Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ουκρανία έχει δεσμευθεί να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ αλλά συνεχώς την παραβιάζει ενώ έκανε σαφές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει το «παρών» στις διαπραγματεύσεις μόνο όταν θα υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση από την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία κυβερνάται από Ναζί και έστρεψε τα «βέλη» του στη Δύση, λέγοντας : «Ανησυχούμε για τα βιολογικά εργαστήρια που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA