Μενού
  • Α-
  • Α+

Δικαστική απόφαση για χρήση εμπορικών σημάτων από ρωσικές επιχειρήσεις παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγει το δρόμο για να καταφέρουν οι Ρώσοι να βγουν... αναίμακτα από τον οικονομικό κλοιό και υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι θα μπορούσαν να κλαπούν και μάρκες που ανήκουν σε άλλες δυτικές εταιρείες.

Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα εμπορικά σήματα του χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Peppa Pig γνωστή εν Ελλάδι κι ως Πέππα το γουρουνάκι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ρωσικές επιχειρήσεις χωρίς κυρώσεις. Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο την Peppa Pig ως αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Entertainment One -η οποία κατέχει τα δικαιώματα για τη δημοφιλή παιδική σειρά- είχε κινηθεί νομικά εναντίον ενός Ρώσου επιχειρηματία που είχε σχεδιάσει τις δικές του εκδοχές της Peppa Pig.

Η εταιρεία είχε ζητήσει 40.000 ρούβλια (400 λίρες) ως αποζημίωση τον περασμένο Σεπτέμβριο, και η κατάρρευση του νομίσματος σημαίνει ότι τώρα θα αξίζει μόλις 320 λίρες.

Ωστόσο, ένας δικαστής απέρριψε την υπόθεση και ανέφερε «μη φιλικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συνδεδεμένων ξένων χωρών» στην απόφασή τους. Η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεων και βιομηχανικών σχεδίων από «μη φιλικές χώρες» χωρίς άδεια ή αποζημίωση.

Αυτή η λίστα με μη φιλικές χώρες περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και 16 άλλα έθνη.

Ορισμένες μεγάλες μάρκες έχουν διακόψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία - με την Apple να σταματά τις πωλήσεις προϊόντων στη χώρα, την IKEA να κλείνει τα καταστήματά της και την Disney να ακυρώνει τις κυκλοφορίες ταινιών.

Η McDonald's έκλεισε επίσης όλα τα καταστήματα της στη Ρωσία, αφού δέχθηκε κριτική επειδή απέτυχε να δράσει νωρίτερα, με ορισμένους ακτιβιστές να απειλούν να μποϊκοτάρουν την αλυσίδα fast food. Η απόφαση για την Peppa Pig έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να επιτρέψει την κλοπή εμπορικών σημάτων σε ευρύτερη κλίμακα. Ο Αμερικανός δικηγόρος Τζος Γκέρμπεν έχει προβλέψει ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Ρωσία να επιτρέψει στους τοπικούς παρόχους να λειτουργούν κλειστά εστιατόρια McDonald's.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA