Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη μέρα η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος έφτασε αισίως στην πόλη Ζαπορίζια και μέχρι τώρα το σχέδιο της αστυνομίας -που ηγείται της αποστολής- βαίνει καλώς. Το ελληνικό κομβόι που αποτελείται από 3 λεωφορεία και Ι.Χ., όπου βρίσκονται και το προσωπικό της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια και την Πέμπτη θα ξεκινήσει και πάλι η επιχείρηση με σκοπό να η ελληνική αποστολή να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Ζαπορίζια δεν επιτρέπεται καθόλου η κυκλοφορία το βράδυ και έτσι όλοι οι Ελληνες βρίσκονται ασφαλείς στα ξενοδοχεία όπου έχει καταλύσει η αποστολή έχοντας όλα τα απαραίτητα, κάτι που φυσικά στερήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Μαριούπολη. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ. Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδικαιολόγητη η εισβολή του Πούτιν αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης που είχε απομείνει στην βομβαρδισμένη από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, έχοντας ελάχιστα τρόφιμα και νερό τις τελευταίες ημέρες.

Πλέον, ο ίδιος βρίσκεται στο δρόμο προς τη... σωτηρία που περνάει είτε μέσα από τη Μολδαβία, είτε από τη Ρουμανία. Ο ίδιος στην τελευταία επικοινωνία που είχε μιλώντας στο Open ανέφερε: «Είμαστε καλά. Φτάσαμε τώρα σε ένα μέρος για να μείνουμε τη νύχτα και αύριο θα συνεχίσουμε την πορεία μας, θα πάμε σε μια άλλη πόλη και σιγά - σιγά θα κινηθούμε προς κάποια ευρωπαϊκά σύνορα. Τα πλησιέστερα. Είμαστε ταλαιπωρημένοι. Η Μαριούπολη εκκενώνεται. Δυστυχώς, δεν είναι καλά τα νέα από εκεί. Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή.

Το άσχημο είναι πως δεν έχει υποδομές η πόλη. Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν τα πάντα. Αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι ότι, εμείς είμαστε εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα και ότι οι άνθρωποι που θα μείνουν εκεί θα πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Σκεφτόμουν την οικογένειά μου, τους ανθρώπους μου και μου δίνουν κουράγιο. Όπως και εδώ πέρα τα παιδιά που ήμασταν μαζί στο καταφύγιο τις περισσότερες ημέρες, δίναμε ο ένας στον άλλο κουράγιο, περνούσαμε έτσι τις ημέρες μας παρά τις ελλείψεις, παρά τις δυσκολίες» τόνισε ο Μανώλης Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

Πολύ δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις γιατί δυστυχώς και θα φανεί αυτό κάποια στιγμή δε χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικοί στόχοι. Χτυπήθηκαν πολλά πράγματα και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Χτυπήθηκαν πολλές υποδομές και στόχοι που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση. Καμία μα καμία σχέση. Στα τυφλά, σχεδόν. Όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούσαμε να κάνουμε έστω ένα μέρος της δουλειάς μας χωρίς να έχουμε τα βασικά εφόδια. Έτσι περνούσαν οι ημέρες και μέναμε πολλές ώρες στο καταφύγιο γιατί οι βομβαρδισμοί ήταν συνεχείς.

Υπήρξαν στιγμές που κινδύνεψε η ζωή μας αλλά έτσι είναι ο πόλεμος. Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο. Οι ομογενείς, απ' όσο μπόρεσα να μάθω δεν είναι σε καλή κατάσταση, ειδικά αυτοί που είναι σε κάποια χωριά. Έχουν χάσει τα σπίτια τους και ζουν στα καταφύγια. Πολλοί δε θέλουν να φύγουν, θέλουν να μείνουν στο μέρος τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους αλλά αρκετοί θα φύγουν με τη γενική εκκένωση που γίνεται στην πόλη. Οι μάχες συνεχίζονταν ακόμα και την ώρα που φεύγαμε. Είχε αεροπορικούς βομβαρδισμούς πάνω από τα κεφάλια μας. Εμείς κάναμε ο καθήκον μας. Τίποτε άλλο».

Η αγωνία για τον Ελληνα Πρόξενο στην Ουκρανία 

Την ίδια ώρα η αγωνία που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών για τον τελευταίο Δυτικό διπλωμάτη που παρέμεινε στην Μαριούπολη είναι μεγάλη, αφού μέχρι χθες βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΑΣΕ (εκεί όπου φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες και οι Ελληνες ανταποκριτές). Χθες λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής του με τους ανθρώπους μου να ενημερώνουν πως καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φτάσει στα σύνορα την Πέμπτη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες άκουσα από τον Νίκο Δένδια για την καθολική εκκλησία που έδωσε τρόφιμα και καύσιμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στους ανθρώπους που έμειναν πίσω στο κτίριο του ΟΑΣΕ κι έφυγαν μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη. Με την ευχή του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών να είναι πίσω σώος και ασφαλής τις επόμενες ημέρες, ο κ. Ανδρουλάκης σίγουρα θα έχει πολλά να αφηγηθεί στην οικογένειά του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA