Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο να έχουν χαμηλές προσδοκίες για το σχέδιο 15 σημείων, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να γίνονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι νέες δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με τις οποίες άφησε νέες ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στις δηλώσεις του ο Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε αιχμές κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά. Ομως, ανέφερε πως αν τηρηθούν κάποιοι όροι, θα μπορούσε να τερματιστεί - όπως χαρακτηριστικά είπε - όλο αυτό που συμβαίνει. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πολλή ενέργεια στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία. 

«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Τι είπε ο Πεσκόφ για το σχέδιο συμφωνίας και νέα επίθεση στη Δύση

Οταν ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έστρεψε τα βέλη του και στη Δύση, χαρακτηρίζοντας, επίσης, απαράδεκτη τη φράση «εγκληματίας πολέμου» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εναντίον του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επιπλήττουν τη Ρωσία, καθώς έχουν εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι προδότες, αναφερόμενος σε όσους παραιτούνται από τις δουλειές τους και φεύγουν από τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους «προδότες», τους οποίους, όπως κατήγγειλε, η Δύση επιθυμεί να τους χρησιμοποιήσει σαν «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστεί μια φυσική και απαραίτητη «αυτοκάθαρση», καθώς οι πολίτες θα καταφέρουν «να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς πατριώτες από τα απόβλητα και τους προδότες».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς (…) πολλοί άνθρωποι δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι αποδεικνύεται ότι είναι, όπως λέμε στα ρωσικά, προδότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Εξαφανίζονται από την κοινωνία. Κάποιοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, κάποιοι εγκαταλείπουν την ενεργή εργασιακή ζωή, κάποιοι εγκαταλείπουν τη χώρα και μετακομίζουν σε άλλες. Έτσι γίνεται αυτή η εκκαθάριση», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα αδιαφορεί για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Ο Πεσκόφ απέρριψε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αποφάσισε ότι είναι αστήριχτος ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα έπρεπε να συμφωνήσουν ώστε η απόφαση να μπορέσει να εφαρμοστεί. Ο Πεσκόφ κατέληξε μάλιστα ότι οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών των τόκων ξένων ομολόγων θα είναι εντελώς τεχνητή.

«Το γεγονός είναι ότι από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και την ικανότητα να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών, δεν μπορεί να υπάρξει αθέτηση πληρωμών», σημείωσε. «Οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών ενδέχεται να προκύψει, θα έχει ένα εντελώς τεχνητό χαρακτήρα», σημείωσε.

Ποντόλιακ: Η Ρωσία χτυπά στοχευμένα σε σημεία που κρύβονται οι πολίτες 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Ουκρανία επιμένει ότι η Ρωσία χτυπά και αμάχους. Πριν από τις δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, επιτέθηκε στη Ρωσία μέσω Twitter.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι γίνονται μάχες στο σημείο ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δημιουργεί τοπικές παγίδες για τους πολίτες. Πάντως, τα ουκρανικά Μέσα αναφέρουν ότι πάνω από 100 επιζώνες εντοπίστηκαν από τις σωστικές δυνάμεις που επιχείρησαν για να σώσουν αμάχους που κρύβονταν στο θέατρο της Μαριούπολης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA