Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... Οι τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη να ξαναμοιράζουν όπως φαίνεται τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να αφήσει τη Γερμανία σε λήθαργο. Σαν ένα ηφαίστειο που κοιμόταν για χρόνια, οι Γερμανοί προσπάθησαν τα τελευταία 70 χρόνια να αποτινάξουν από πάνω τους τον ναζισμό κι όσα δεινά επέφερε στον πλανήτη και να αποστρατικοποιήσουν τη χώρα τους. Οι προσπάθειές τους ευοδώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η επεκτατική πολιτική της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται από τη Δύση ότι θέλει να αναβιώσει ένα σοβιετικό καθεστώς, ακριβώς 30 χρόνια από τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ, την οδηγεί να... ξεσταυρώσει τα χέρια και να πάρει τα όπλα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ολαφ Σολτς, με ένα ιστορικό μανιφέστο, ανακοίνωνε ότι η Γερμανία θα επανεξοπλιστεί με ένα μεγαλόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα σε αποθέωση από την Μπούντεσταγκ. Η Αναλένα Μπέρμποκ, Γερμανή ΥΠΕΞ έδωσε το στίγμα, για όποιον δεν το κατάλαβε με την πρώτη από τα λεγόμενα του Σολτς.

Η Μπέρμποκ μίλησε την Παρασκευή (18/3) για τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας και την ανάγκη διασφάλισης ελευθεριών και των βασικών ιδεών για το ζην των πολιτών. Τόνισε την ανάγκη για μια περιεκτική προσέγγιση για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εταίρων, λέγοντας ότι «η πολιτική ασφαλείας είναι κάτι περισσότερο από στρατιωτική και διπλωματία». «Υπό το πρίσμα της μαζικής παραβίασης της ειρηνευτικής μας τάξης από τη Ρωσία, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που μας καθοδηγούν ακόμη πιο ξεκάθαρα στην πρακτική πολιτική», είπε. «Καθοριστική για μένα είναι μια σαφής στάση, μια ισχυρότερη ικανότητα δράσης και πιο αιχμηρά εργαλεία για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε η Γερμανή υπουργός Εξωτερικών.

Η Μπέρμποκ, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, έχουν στο... DNA τους περασμένο το «ενοχικό σύμπλεγμα» για τα δεινά που έχει προκαλέσει το έθνος τους στο παρελθόν κι αναφέρθηκε στην «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας που προέρχεται από την Ιστορία και την ενοχή της για φρικαλεότητες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς των οποίων οι ζωές, η ελευθερία και τα δικαιώματα διακυβεύονται», είπε.

Διεθνής συνεργασία στον τομέα της άμυνας

«Η δύναμή μας είναι η διεθνής ενότητα», είπε ο Μπέρμποκ ακολουθώντας την πεπατημένη, με τους Ευρωπαίους και γενικότερα τους δυτικούς ηγέτες να μιλούν για την «ευκαιρία» που έδωσε ο Πούτιν στο κοιμώμενο «θηρίο», το ΝΑΤΟ να ξυπνήσει και να θέσει όρια. «Η ΕΕ διαμορφώνει αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά μια εκτεταμένη στρατηγική πολιτικής ασφάλειας», την οποία, όπως λέει, ξεκίνησε η Γερμανία, η οποία θέλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το πέρας του πολέμου της Ουκρανίας. ν«Αυτός ο πόλεμος δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια της Γερμανίας πρέπει να είναι συμπληρωματική με τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Και το προχώρησε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι η λογική που θέλει τις δυνάμεις του του ΝΑΤΟ να σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη όταν αισθάνονται ότι απειλούνται - δεν είναι πλέον επαρκής. «Οι στρατιωτικές μας ασκήσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν νέες πραγματικότητες και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ανατολική πλευρά της συμμαχίας βρίσκεται υπό νέα απειλή, επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε. «Η Γερμανία θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό στη Σλοβακία». Ωστόσο, επανέλαβε τον στόχο της Γερμανίας να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. «Ο αφοπλισμός και ο έλεγχος των εξοπλισμών θα παραμείνουν κεντρικός πυλώνας της ασφάλειάς μας».

Πολύπλευρη πολιτική ασφάλειας με όπλα και χωρίς

Η Μπέρμποκ μίλησε για μια νέα στρατηγική ασφάλειας που κοιτά στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Βλέπουμε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου πολέμου», είπε. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα αναπτύξει μια νέα στρατηγική για την Κίνα παράλληλα με τη νέα στρατηγική ασφάλειας, επικαλούμενη την αστάθεια σε χώρες όπου το Πεκίνο έχει επενδύσει σε υποδομές, όπως στην Αφρική.

Η ενεργειακή πολιτική διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Μπέρμποκ είπε ότι οι αποφάσεις που συζητούνται έντονα αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί πριν από οκτώ χρόνια, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι σημαντικό να αποδοθούν ευθύνες για το τι έγινε στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει τώρα.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις ορυκτές πηγές ενέργειας και να προχωρήσουμε γρηγορότερα προς αποτελεσματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η υπουργός των Πράσινων δίνοντας το στίγμα ότι με τις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, η Ευρώπη μπορεί μελλοντικά να απαγκιστρωθεί από τη Ρωσία, που δίνει στη «Γηραιά Ηπειρο» το 30% του φυσικού αερίου. «Αυτή δεν είναι μόνο επένδυση στην καθαρή ενέργεια, είναι επίσης επένδυση στην ασφάλειά μας και στις ελευθερίες μας».

Η ομιλία της Μπέρμποκ έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση της με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ. Στη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την απόφαση της Γερμανίας να αντιστρέψει την παραδοσιακή υποεπένδυσή της στον στρατό, δεσμεύοντας να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι πρόκειται να αγοράσει νέα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth για να ενισχύσει την αεροπορία της.

Η αλήθεια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο Σολτς δεσμεύτηκε μακροπρόθεσμα να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα αυξήσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό από τα 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος έτους (55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί κι ανήγγειλε, όπως προαναφέρθηκε το έκτακτο κονδύλι ύψους 100 δισεκατομμυρίων για τις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, για όσους νόμιζαν ότι επειδή η Γερμανία «πέταξε τα όπλα», ο αμυντικός προϋπολογισμός της ήταν παράλληλα και μικρός, μάλλον πέφτει έξω.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Γερμανία έχει τον 7ο καλύτερα χρηματοδοτούμενο στρατό στον κόσμο, υψηλότερο από αυτόν της Γαλλίας, για παράδειγμα, η οποία φαντάζει ως η υπερδύναμη της ΕΕ σε εξοπλιστικά προγράμματα. Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση, καθώς όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες μετά το μανιφέστο του Σολτς, σύμφωνα με την Εύα Χογκλ, Επίτροπο Αμυνας στη γερμανική Μπούντεσταγκ, ο στρατός υπολειτουργεί παρά τις μεγάλες δαπάνες. Η Χονγλ είπε χαρακτηριστικά ότι «σοκαρίστηκα από τις αναφορές στρατιωτών για τις υλικές ελλείψεις και στις τρεις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στην εισαγωγή της έκθεσης. «Μόνο το 50% σημαντικών στρατιωτικών προγραμμάτων ήταν λειτουργικό, πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι «καθημερινός εξοπλισμός» όπως θωρακισμένα γιλέκα και χειμερινά μπουφάν παραδίδονταν κατόπιν εορτής, ενώ οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν ήδη επιχειρήσεις. «Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να βελτιωθεί», είπε.

Παρόλα αυτά, φρόντισε να αντικρούσει την ανησυχητική ετυμηγορία που εξέδωσε ο Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Άλφονς Μάις, στη σελίδα του στο LinkedIn στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι ο στρατός που ηγήθηκε ήταν «πολύ γυμνός». «Οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολιτικούς για να υποστηρίξουν τη συμμαχία είναι εξαιρετικά περιορισμένες», έγραψε.

Εκτός από τα δεδομένα προβλήματα με την ετοιμότητα των αρμάτων μάχης και των ελικοπτέρων, το Υπουργείο Αμυνας υφίσταται κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα εδώ και χρόνια. Η πρώην υπουργός Αμυνας, η σημερινή πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρειάστηκε να περάσει από εξεταστική επιτροπή στη Βουλή το 2019 για την υπόθεση «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών», όταν αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο της, σύμφωνα με μάρτυρα, «πέταγε τόσα πολλά χρήματα που σου προκαλούσαν ζάλη».  Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι προσοδοφόρες συμβάσεις για συμβουλευτικές και νομικές εταιρείες — συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης που θα είχε διάρκεια 30 ετών — συνολικού κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολα αυτά φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν και η Γερμανία είναι εδώ και βροντοφωνάζει ότι αν οι ηγέτες αποφασίσουν να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, δεν θα το κάνουν χωρίς να πάρει κι αυτή το μερίδιο που της αναλογεί...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA