Μενού
  • Α-
  • Α+

Η γέννηση ενός παιδιού είναι από τα γεγονότα που αλλάζει ριζικά τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο θάνατος ενός παιδιού μπορεί όχι απλά να αλλάξει ριζικά τη ζωή αλλά να την κάνει σμπαράλια. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος ψάχνει από κάποιου να πιαστεί προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του, ελπίζοντας πως θα τα καταφέρει.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Έρικ Κλάπτον ο οποίος μια ημέρα σαν σήμερα δέχθηκε το σκληρότερο χτύπημα της μοίρας. Έχασε τον μονάκριβο γιο του σε ένα τρομακτικό δυστύχημα. Το γεγονός αυτό τον σημάδεψε για πάντα. Αυτό το τραγικό γεγονός, άλλωστε, ήταν η αφορμή για να γράψει ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδι του. Το «Tears in Heaven».

Ο μικρός Κόνορ που άλλαξε τα πάντα

Μέχρι τα 40 του χρόνια ο Έρικ Κλάπτον έκανε αυτό που θα λέγαμε μια... τυπική ζωή ενός διάσημου ροκά! Μουσική, συναυλίες, ταξίδια, γλέντια, ναρκωτικά, αλκοόλ. Πολύ αλκοόλ. Όλα αυτά, ωστόσο, άλλαξαν όταν τον Οκτώβριο του 1985 κατά τη διάρκεια συναυλιών στο Μιλάνο (αν και παντρεμένος με την Πάτι Μπόιντ) γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορα την Λόρι ντελ Σάντο. Ο έρωτας που ζουν είναι θυελλώδεις με τον Κλάπτον να θέλει να μείνει μόνιμα στην Ιταλία.

Η Λόρι μένει έγκυος χωρίς ο διάσημος ροκάς να έχει πάρει ακόμα διαζύγιο. Αυτό δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στο ζευγάρι. Τόσο σημαντικά που η Λόρι σκεφτόταν να κάνει έκτρωση ενώ ο Κλάπτον αποπειράθηκε ν' αυτοκτονήσει παίρνοντας βάλιουμ. Τελικά, μετά από ένα δεκάωρο ύπνο ξύπνησε σα να μην είχε συμβεί τίποτα και φαίνεται πως αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο.

Ο Κλάπτον αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Να εγκαταλείψει όλες τις κακές συνήθειες και να αφοσιωθεί στον γιο του. Ο Κόνορ γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1986 στο Λονδίνο. Οι «δαίμονες» του Κλάπτον, ωστόσο, δεν τον άφηναν ήσυχο. Όταν πήγαινε στο Μιλάνο για να δει τον Κόνορ μεταμορφωνόταν σε έναν υπέροχο και στοργικό πατέρα που έμενε μακριά από τις καταχρήσεις. Όταν ήταν σε περιοδείες, ωστόσο, βυθιζόταν στις καταχρήσεις. Το καλοκαίρι του 1987 αποφάσισε να απεξαρτηθεί διότι φοβόταν πως θα μπορούσε να «μεταβιβάσει» το πρόβλημα του αλκοολισμού στον Κόνορ. Από την ημέρα που τελείωσε το πρόγραμμα, ο Κλάπτον δεν ήπιε ποτέ ξανά αλκοόλ.

«Tears in Heaven»

Τον Μάρτιο του 1991 οι ζωές όλων είχαν αλλάξει πλέον. Ο Κλάπτον ήταν «καθαρός» και συνέχιζε τις περιοδείες. Με τη Λόρι είχαν χωρίσει κι εκείνη ζούσε με τον νέο της σύντροφο στη Νέα Υόρκη σε διαμέρισμα του 53ου ορόφου στον ουρανοξύστη Galleria.

Μια ημέρα σαν σήμερα, ο Κλάπτον θα πήγαινε να πάρει τον 4χρονο Κόνορ για να πάνε μαζί μια βόλτα. Η μοίρα, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια. Ο μικρός ξέφυγε από την προσοχή της νταντάς του, πλησίασε ένα από τα παράθυρα και προσπάθησε να ακουμπήσει τη μύτη του στο τζάμι όπως έκανε πάντα για παιχνίδι. Το παράθυρο, ωστόσο, ήταν ανασφάλιστο και ο μικρός Κόνορ βρέθηκε στο κενό από ύψος 53 ορόφων! Όταν ο Κλάπτον έφτασε στο σημείο της τραγωδίας, είδε τον γιο του νεκρό στο πεζοδρόμιο. «Θυμάμαι να κοιτάζω το όμορφο προσωπάκι του και να σκέφτομαι: Αυτός δεν είναι ο γιος μου. Μοιάζει λίγο με αυτόν αλλά έχει φύγει», είχε πει.

Για τον επόμενο χρόνο ο Κλάπτον βυθίστηκε στη θλίψη και σταμάτησε να δίνει συναυλίες. Όταν έπιασε ξανά την κιθάρα στα χέρια του έγραψε, με τη βοήθεια του στιχουργού Γουίλ Τζένινγκς έγραψε το «Tears in Heaven», ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Κόνορ.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 17 Ιανουαρίου 1992. Αρχικά συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της αστυνομικής ταινίας «Rush» και στη συνέχεια στο αριστουργηματικό «Unplugged» του. Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και έφθασε μέχρι το Νο2 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, για να γίνει το πιο δημοφιλές τραγούδι του Κλάπτον. Κατέκτησε το top 10 σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 1993 επιβραβεύτηκε από τη μουσική βιομηχανία, κερδίζοντας τρία «Γκράμι». Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το «Tears in heaven»στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

«Αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε για το κοινό. Το έκανα μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ. Το έπαιζα συνέχεια ξανά και ξανά κάνοντας βελτιώσεις, ώσπου έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου», έχει πει ο ίδιος.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA