Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανηλεείς είναι οι βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας, με το Κίεβο να σφυροκοπείται κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην συνοικία Ποντίσλκι, που έπληξαν κατοικίες κι ένα εμπορικό κέντρο 10 ορόφων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 8 μέχρι στιγμής, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων. Ο δήμαρχος του Κιέβου βλέποντας τους Ρώσους να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ακόμα ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη. Τμήματα του Κιέβου έχουν δεχθεί επανειλημμένως πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους - ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει την Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη, που μαστίζεται εκτός από τους βομβαρδισμούς που έχουν ισοπεδώσει το 90% της πόλης, αλλά και από ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, φαγητό, ηλεκτρισμός και θέρμανση, αρνείται να εγκαταλείψει τα όπλα κι απαντά αρνητικά στα τελεσίγραφα των Ρώσων για άνευ όρων παράδοση. Ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να αποκτήσουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βομβαρδίστηκε η Οδησσός

Για πρώτη φορά σήμερα (21/3) η Οδησσός δέχθηκε πυραυλική επίθεση μέσα στον οικιστικό ιστό, καθώς μέχρι πρότινος, οι μάχες μαίνονταν έξω από το κέντρο της πόλης. Οι Αρχές στην Οδησσό κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν χτύπημα σε κτήρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης νωρίς σήμερα το πρωί, την πρώτη τέτοια επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αν και η πυραυλική επίθεση προκάλεσε φωτιά.  «Πρόκειται για κτήρια κατοικιών όπου ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχάνοφ. Η Οδησσός θεωρείται από καιρό ως βασικός στρατηγικός στόχος για τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του θαλάσσιου εμπορίου προς την Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν έχει άλλα μεγάλα λιμάνια στα οποία να βασιστεί - και η κατάληψη της Οδησσού θα σήμαινε ότι η Ρωσία κυριαρχεί ουσιαστικά σε ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA