Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλιμακώνονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο, με έναν πύραυλο να ισοπεδώνει εμπορικό κέντρο αργά το βράδυ της Κυριακής και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη το τελεσίγραφο της Μόσχας για την παράδοση της Μαριούπολης. Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών. «Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε δημοσιογράφους. «Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου βλέποντας τους Ρώσους να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ανακοίνωσε για σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ακόμα ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη. Τμήματα του Κιέβου έχουν δεχθεί επανειλημμένως πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους - ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταδικάζουν την επίθεση ισχυριζόμενες πως οι Ρώσοι βάλλουν αδιακρίτως κατά αμάχων, ενώ ανακοίνωσαν πως Ρώσοι στρατιώτες έκαναν και χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και πυρών για να διαλύσουν μια διαδήλωση πολιτών υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας σήμερα. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει σχετικά με το περιστατικό, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνονται μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας να τρέχουν για να σωθούν, εν μέσω πυρών. «Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έτρεξαν, άρχισαν να πετούν βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους και να πυροβολούν», ανέφερε το γραφείο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ωστόσο δεν είναι σαφές πως έγινε αυτό. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Στο βίντεο διακρίνονται ορισμένοι διαδηλωτές να επιστρέφουν στην πλατεία. Ένας άνδρας, που φοράει μαύρα, γυρίζει, τον σταματάνε από την άλλη πλευρά του δρόμου Ρώσοι στρατιώτες κι εκείνος στέκεται εκεί από μόνος του, κρατώντας μια μικρή ουκρανική σημαία πάνω από το κεφάλι του.

Κατηγορίες για επίθεση σε κατοικίες στην Οδησσό

Παράλληλα, οι Αρχές της Οδησσού κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης, στην πρώτη επίθεση αυτού του είδους που εξαπολύεται στην πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπήρξαν απώλειες, αν και από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά. «Αυτά είναι κτίρια κατοικιών στα οποία ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ζελένσκι: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα»

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης. «"Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο": δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε. «Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε. Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA