Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο CNN International. «Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε. Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός συνάντησε απρόσμενη αντίσταση εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο ουκρανικός στρατός, που διατηρεί τον έλεγχο των μεγάλων αστικών κέντρων, ήταν τις τελευταίες ημέρες σε θέση να κάνει ορισμένες αντεπιθέσεις που του επέτρεψαν, κυρίως στον νότο, να ανακτήσει εδάφη από τους Ρώσους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει επιμελητειακά και επικοινωνιακά προβλήματα.

Παράλληλα, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει συμβιβασμό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα «έβλαπτε» τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το να θέσουμε τους όρους της ειρήνης ενώπιον του ουκρανικού λαού σε αυτή τη φάση, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η υπονόμευση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εξελίσσονται ούτως ή άλλων σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ότι θα θέλαμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Χθες Δευτέρα (21/3), ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να αποφασιστεί με τη μορφή δημοψηφίσματος στην Ουκρανία. «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA