Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταρρέουν οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία και τα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» καθώς η Μόσχα δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νότια της χώρας. Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία. Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.

Λαβρόφ: Αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι εάν σταλεί μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ - κάτι που τα δυτικά έθνη θέλουν απεγνωσμένα να αποφύγουν. Το Κρεμλίνο επανέλαβε τώρα αυτή τη γραμμή, λέγοντας ότι θα ήταν «απερίσκεπτο» και «εξαιρετικά επικίνδυνο» για το ΝΑΤΟ να στείλει μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επαφή με μια δύναμη του ΝΑΤΟ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν».

Πού μαίνεται η ρωσική πολιορκία

Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην 28η ημέρα του, παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη ματιά στο πού διεξάγονται οι μάχες και ποιες περιοχές η Ρωσία ισχυρίστηκε ως δικές της.

  • Η νοτιοδυτική ακτή έχει βιώσει μερικές από τις πιο σκληρές μάχες μέχρι στιγμής, όπως και οι δυτικές συνοριακές πόλεις Χάρκοβο και Σούμι.
  • Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νότια ακτή που αντιμετωπίζει συνεχείς βομβαρδισμούς, ουσιαστικά περικυκλώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Το θέατρό της, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι, χτυπήθηκε από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και οι εκκενώσεις συνεχίζονται.
  • Εν τω μεταξύ στο Κίεβο, η πόλη εξακολουθεί να αντιστέκεται, παρά την αργή περικύκλωση από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπήρξαν βομβαρδισμοί σε περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά τα στρατεύματα δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν στο κέντρο της πόλης.
  • Η Ουκρανία ισχυρίστηκε χθες ότι είχε ανακαταλάβει το Μακάριφ, μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα, και είχε εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα - αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA