Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη (23/3) για τον κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη, ανεύθυνη πυρηνική ρητορική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή οποτεδήποτε».

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την παραμονή μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης... παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία: Αυξάνονται οι φωνές στη Ρωσία περί ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία... Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και την αυξάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η σύγκρουση να γίνει ένας κανονικός πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Εκτεταμένες συνέπειες αν γίνει χρήση χημικών όπλων»

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε πως τυχόν χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς την Μόσχα. «Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της ».

«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA