Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάποιος θα μπορούσε να για τον Ποπάυ πως είναι το μοναδικό καρτούν που κατάφερε να περάσει σε δημοφιλία τον Μίκι Μάους! Αυτό θα ήταν αρκετό. Το θρυλικό ναυτάκι, όμως, ήταν πολλά περισσότερα. Ένα από αυτά είναι πως ήταν και μέγας ευεργέτης των παραγωγών σπανακιού στο Τέξας οι οποίοι μια ημέρα σαν σήμερα το 1937 του έστησαν ένα άγαλμα προκειμένου να τον τιμήσουν για την τεράστια προσφορά του στον κλάδο τους και κυρίως την... εκτόξευση των πωλήσεων!

Ποιος ήταν ο Ποπάυ

Κοντός. Όμορφο δεν τον λες. Έχει χαρακτήρα όμως. Δεν έχει δόντια ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Έχει ένα μάτι. Έχει, όμως, τατουάζ. Πράγμα σπάνιο για ήρωες του είδους του. Στο στόμα του έχει συνέχεια μια πίπα και δεν αποχωρίζεται ποτέ τη ναυτική του στολή. Είναι γκρινιάρης. Αλλά κατά βάση είναι καλόκαρδος. Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Και έχει και κάτι περίεργο... Κάθε φορά που βρίσκεται σε μπελάδες (στους οποίους συνήθως τον μπλέκει η αγαπημένη του Όλιβ) τρώει σπανάκι και γίνεται σούπερ δυνατός. Τόσο δυνατός που κατατροπώνει όλους τους αντιπάλους του.

Ο Ποπάυ «γεννήθηκε» στις 17 Ιανουαρίου του 1929. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε μία σειρά κόμικς της νεοϋορκέζικης εφημερίδας Evening Journal με τίτλο «Thimble Theater» . «Πατέρας» του ήταν ο σκιτσογράφος Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ. Ο θρυλικός ναύτης, σήμερα, πλέον, θεωρείται ο πρόδρομος των υπερηρώων που κυριάρχησαν στα κόμικς μερικά χρόνια αργότερα.

Η αλήθεια είναι πως εκείνη η σειρά κόμικ στην Evening Journal, υπήρχε ήδη 10 χρόνια πριν εμφανιστεί ο Ποπάυ. Πρωταγωνιστές ήταν η Όλιβ Όιλ, ο αδερφός της Κάστορ και ο αγαπημένος της Χαμ Γκρέιβι. Ο θρυλικός ναύτης με την αδυναμία στο σπανάκι εμφανίστηκε αρχικά σε δευτερεύοντες ρόλους αλλά όσο περισσότερο τον αγαπούσε το κοινό τόσο μεγαλύτερη ήταν και η συμμετοχή του, μέχρι που τελικά όχι απλά έγινε πρωταγωνιστής αλλά ολόκληρη η σειρά πήρε το όνομά του. Αρχικά η σειρά κόμικ μετονομάστηκε σε «Thimble Theater starring Popeye» και αργότερα απλά «Popeye». Η πρώτη εμφάνιση του Ποπάυ στο… γυαλί έγινε το 1933, σε ένα καρτούν της Paramount με τίτλο «Popeye the Sailor».

Περίπου 9 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, ωστόσο, ο «πατέρας» του Ποπάυ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και πολλοί φοβήθηκαν πως μαζί του θα πέθαινε και ο αγαπημένος τους ήρωας. Βρέθηκαν, ωστόσο, πολλοί και άξιοι συνεχιστές οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τον Ποπάυ τον πιο δημοφιλή χαρακτήρα κόμικ στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τον Μίκι Μάους!

Το σπανάκι και οι σπανακοπαραγωγοί του Τέξας

Όπως ήδη ειπώθηκε ο Ποπάυ κάθε φορά που είχε μπλεξίματα έτρωγε το αγαπημένο του σπανάκι, αποκτούσε υπερφυσικές δυνάμεις και κατατρόπωνε τους εχθρούς τους! Μαγική εξέλιξη αυτή για τις μαμάδες οι οποίες βρήκαν την ευκαιρία να δίνουν σπανάκι στα παιδιά τους και να τους λένε πως θα γίνουν και αυτά τόσο δυνατά όσο και ο Ποπάυ. Τα πιτσιρίκια έτρωγαν μετά μανίας σπανάκι με αποτέλεσμα από διατροφική συνήθεια να γίνει κάτι σε... μανία!

Λέγεται, μάλιστα, πως το 1937 σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο Τέξας, η παραγωγή σπανακιού αυξήθηκε κατά 33% και οι παραγωγοί ανακήρυξαν τον Ποπάυ σε ευεργέτη τους αφού τέτοιες... δόξες δεν είχαν ζήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Για να τον τιμήσουν, μάλιστα, του έστησαν και ένα ωραιότατο άγαλμα στην πόλη Κρίσταλ του Τέξας, που είναι μια πόλη (ακόμα και σήμερα) που ζει κυρίως από το σπανάκι!

Η μάρκα «Popeye Spinach» εξακολουθεί να είναι η δεύτερη με μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα. Και πώς προέκυψε όλη αυτή η «αγάπη» στο σπανάκι; Σε ένα επεισόδιο, ο Ποπάυ λέει στα ανίψια του ότι είναι απόγονος του Ηρακλή και πως ο πρόγονός του αντλούσε αρχικά τη δύναμή του εισπνέοντας σκόρδο. Ο ίδιος έπεσε σε ένα χωράφι με σπανάκι και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η αγάπη του για το συγκεκριμένο φυτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA