Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες με αστυνομικούς, πολιτοφύλακες και στρατιωτικούς να ελέγχουν εξονυχιστικά όσους κυκλοφορούν στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων που βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία, έχουν κάνει πολλάκις το γύρο του κόσμου. Αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποφέρει καρπούς, καθώς έχουν συλληφθεί αρκετοί σαμποτέρ-κατάσκοποι, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο, όπως αποκαλύπτει βρετανικό δημοσίευμα, περισσότεροι από 620 Ρώσοι κατάσκοποι, συμπεριλαμβανομένου ενός που θεωρεί τον εαυτό του «Τζέιμς Μποντ» και χρησιμοποιεί το όνομα Skype "jamesbond007", έχουν αποκαλυφθεί! Ενας άλλος πράκτορας λέγεται ότι έχει γούστο για τα «αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας», ενώ ένας τρίτος είναι ένας γερός πότης «παραβιάζει συστηματικά τους κανονισμούς κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με την The Telegraph, η Ουκρανία δεν αποκάλυψε πώς βρήκε τη λίστα, αλλά η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat αναφέρει ότι ορισμένες από τις πληροφορίες βασίζονται σε προηγούμενες διαρροές δεδομένων. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης τους κατασκόπους ότι εμπλέκονται σε «εγκληματικές» δραστηριότητες στην Ευρώπη, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Οι καταχωρήσεις για κάθε κατάσκοπο περιείχαν την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του, τον αριθμό διαβατηρίου, τον «αριθμό καταχώρησης πράκτορα» και σε ορισμένες περιπτώσεις τους αριθμούς πινακίδων αυτοκινήτου και λεπτομέρειες για τα οικονομικά τους. Μερικές καταχωρήσεις περιλαμβάνουν τη διεύθυνση κατοικίας του κατασκόπου.

Η Telegraph δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τη λίστα, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα αποδειχτεί μεγάλη ντροπή για τη Μόσχα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλούς από τους κατασκόπους της. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία φέρεται να ξεκίνησε ένα κυνήγι για «δυτικούς κατασκόπους» στην FSB, υπονοώντας ότι η Μόσχα φοβάται ότι έχουν διεισδύσει στην υπηρεσία.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ένας πληροφοριοδότης της FSB ισχυρίστηκε ότι οι κατάσκοποι της είχαν κρατηθεί στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, περιγράφοντας τον πόλεμο ως «ολική αποτυχία» παρόμοια με την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης, φέρεται να έχει θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό ορισμένα ανώτερα στελέχη της FSB. Η κίνηση φαινόταν να είναι αντίποινα για λεπτομερή σχέδια εισβολής της Ρωσίας που αποκτήθηκαν και αποκαλύφθηκαν από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η FSB, η οποία είναι διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, εργάζεται κυρίως ως εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας, αλλά φέρεται να έχει συνδεθεί με δολοφονίες στο εξωτερικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Telegraph.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA