Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής κυβέρνησης, παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Ρώσου κροίσου, Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Η αντιπροσωπεία του Κιέβου αποκάλυψε μερικά από αυτά που συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί.

  • Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας αναφέρουν ότι συζητήθηκε ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η απουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
  • Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυήτριες σε αυτή τη διαδικασία.
  • Οι διαπραγματευτές πρόσθεσαν ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για οποιονδήποτε ρωσικό όρο και ότι η Ουκρανία θα ήθελε πλήρεις συμφωνίες ειρήνης.
  • Η Ουκρανία θα συμφωνούσε σε ουδέτερο καθεστώς εάν συμφωνηθούν οι προτάσεις της, πρόσθεσαν.
  • Η Ρωσία απλώς χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές» και ότι το αποτέλεσμα θα αναφερόταν στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πεσκόφ: Ο Αμπράμοβιτς είναι «μεσολαβητής» όχι διαπραγματευτής

Σε ό,τι αφορά στον Αμπράμοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν αποτελεί επίσημο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ρώσων, αλλά συμμετέχει δίκην διαμεσολαβητή, κατόπιν συμφωνίας Μόσχας - Κιέβου. Χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες περί της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς στις αρχές του μήνα και απέκλεισε προς το παρόν συνάντηση Πούτιν Μπάιντεν λέγοντας ότι οι προσωπικές ύβρεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά.

Επέμεινε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν.

Οσον αφορά στον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους κι Ουκρανούς για τον πόλεμο, ο Πεσκόφ είπε ότι «μέχρι αύριο θα φανεί αν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA