Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά παρουσιάστηκαν οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας που συμμετείχαν στην 4η δια ζώσης διαπραγμάτευση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στους Ρώσους για την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη λήξη του πολέμου που δέχονται. Στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο κατέθεσε ιδιαίτερα λεπτομερείς προτάσεις για την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

Αναλυτικά τα 5 ουκρανικά αιτήματα που φέρεται να έχουν διαρρεύσει:

  1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

     

  2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

     

  3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

     

  4. Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

     

  5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

«Οδεύουμε σε μία συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν»

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας. Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό - πολιτική συμμαχία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών. Στις τρέχουσες ουκρανικές προτάσεις υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας  ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

Και ενώ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ανέφεραν ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας, αυτή σύμφωνα με το Reuters, ήρθε από τον Ρώσο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι προτάσεις του Κιέβου προς τη Μόσχα, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν δεν αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ποντόλιακ: Ο λαός θα κρίνει σε δημοψήφισμα την οποιαδήποτε συμφωνία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNNi, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος εάν θα εγκρίνουν ή όχι την οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα συνδέει το καθεστώς της ουδετερότητας με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας τους.

«Θα είναι ένα δημοψήφισμα, στο οποίο όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας θα εκφράσουν τη θέση τους επί της συμφωνίας, ήτοι πως θα δουλέψει όλο αυτό», δήλωσε ο κ. Ποντόλιακ στην κρατική ουκρανική τηλεόραση. «Μόνο μετά την αποδοχή της θα μπορούσε η όποια συμφωνία να οδηγηθεί προς επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητριών χωρών και την ουκρανική βουλή», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να έχει τη στήριξη του ουκρανικού λαού γι' αυτή τη συμφωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA