Μενού
  • Α-
  • Α+

Τους Γάλλους πολίτες καλεί ο Εμανουέλ Μακρόν να ψηφίσουν, καθώς η αποχή στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αναμένεται να είναι πιο υψηλή από ποτέ. Σε αντίθεση με το 2017, τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πανηγυρικά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τη Μαρίν Λεπέν, σε αυτήν την αναμέτρηση η υποψήφια της ακροδεξιάς απέχει με λίγες μονάδες διαφορά, όπως φαινόταν και από τις δημοσκοπήσεις.

Η «ανάσα» της ακροδεξιάς έγινε εντονότερη σε μια Γαλλία που στιγματίστηκε από τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων και φιλοξένησε πρωτοφανούς έντασης και έκτασης κοινωνικές διαμαρτυρίες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Μακρόν να έχει επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, σε πυρετώδεις διεργασίες κι ενώ η δυσαρέσκεια για την κατάσταση με την πανδημία είναι εμφανής, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων.

Το μελανό εκείνο σημείο της ατζέντας Μακρόν είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, ενώ η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους υποσχόμενη απαλλαγή φόρων για τους κάτω των 30 ετών.

Τα ποσοστά συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα με δώδεκα υποψήφιους, ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων, αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια». Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Το ποσοστό συμμετοχής - μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδας - είναι μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στη Γαλλία οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λε Πεν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Παρόλο που η τελευταία πενταετία στη Γαλλία στιγματίστηκε από σημαντικά γεγονότα που πυροδότησαν τις αντιπαραθέσεις, όπως οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», η δολοφονία από ισλαμιστές τρομοκράτες του δασκάλου Σαμουέλ Πατί, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η προεκλογική περίοδος ήταν ιδιαίτερα υποτονική. Ελάχιστες προεκλογικές συγκεντρώσεις, απουσία δημοσίων πολιτικών αντιπαραθέσεων και φυσικά οι δημοσκόποι που προβλέπουν ρεκόρ αποχής.

Η αστάθεια ήταν το βασικότερο γνώρισμα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και καθώς η Γαλλία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν το απόλυτο φαβορί. Η άρνησή του να μπει στην προεκλογική μάχη από νωρίς τον απομάκρυνε ακόμα και από πιστούς ψηφοφόρους του και η επανεκλογή του, η οποία φαινόταν βέβαιη μέχρι έναν μήνα, γίνεται όλο και λιγότερο σίγουρη. Η βασική του αντίπαλος, η κυρία Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί μια άλλη, βασική συνέπεια, του πολέμου. Την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών. Κάτι που απασχολούσε έντονα τους πολίτες καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας και επιδεινώθηκε με την αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA