Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ανακηρύξει «ανεπιθύμητο» στο Κίεβο τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε την σφοδρή δυσαρέσκεια στους Γερμανούς πολιτικούς, καθώς επίσης και προειδοποιήσεις ότι η κίνηση ενδέχεται να έχει συνέπειες. «Εξευτέλισαν τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ» λένε στο Βερολίνο που «βράζει» για την άρνηση της επίσκεψης στο Κίεβο. Οι Γερμανοί προειδοποιούν την Ουκρανία πως αυτή η κίνηση ενδέχεται να γυρίσει «μπούμερανγκ» στο Κίεβο που εξακολουθεί να δέχεται πόλεμο από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου» λέει ο Ζελένσκι

Ο Γερμανός πρόεδρος θα ήθελε να επισκεφθεί την Ουκρανία και το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό είναι «εκνευριστικό», είπε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο δημόσιο ραδιόφωνο RBB, προσθέτοντας ότι πλέον ούτε ο ίδιος έχει άμεσα σχέδια να επισκεφθεί το Κίεβο. «Ο πρόεδρος θα ήθελε να πάει στην Ουκρανία και να επισκεφθεί τον Ζελένσκι», είπε ο Σολτς και πρόσθεσε «Θα ήταν καλό να τον δεχθούν. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Είναι λίγο εκνευριστικό, πρέπει να είσαι ευγενικός με όλο αυτό». Ερωτώμενος εάν ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο, ο Σολτς είπε ότι είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Ζελένσκι περισσότερο ίσως από κάθε άλλο δυτικό πολιτικό, αλλά δεν σκοπεύει να βρεθεί στο Κίεβο άμεσα.

Η κίνηση της Ουκρανίας θεωρήθηκε εξευτελιστική για τον Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και είχε συνδεθεί με την πολιτική του Βερολίνου για στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης, η κίνηση θεωρήθηκε εξευτελιστική και για τη Γερμανία, συνολικά. Εξάλλου, ο Σταϊνμάιερ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του γερμανικού κράτους. Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν από το μυστικό ταξίδι του Γερμανού προέδρου, μετά από ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και η διαρροή της πληροφορίας για την απόρριψη της επίσκεψης στη γερμανική BILD, ενίσχυσαν τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

«Ο Σταϊνμάιερ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας»

Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας. Άλλοι εξέφρασαν μια πιο επικριτική θέση. «Παρόλο που καταλαβαίνω την υπαρξιακή απειλή της ρωσικής εισβολής προς την Ουκρανία, περιμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας» είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, κόμμα στο οποίο ανήκουν ο Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Μάικλ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής, δήλωσε ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι. «Ο Σταϊνμάιερ θα ταξίδευε ως ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας μας, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, σε λόγια και πράξεις. Είναι κρίμα» σημείωσε ο Ροθ, που είναι επίσης Σοσιαλδημοκράτης. Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο ακόμα σημαντικούς βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας, τη Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, και τον Αντόν Χοφράιτερ των Πράσινων, επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο Ζελένσκι ήθελε να «δει» μόνο τον Καγκελάριο Σολτς 

Οι τρεις αυτοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ουκρανούς βουλευτές και ο Ροθ τόνισε ότι τέτοιου τύπου διάλογος έχει μεγάλη αξία. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πολλά πράγματα», είπε ο Ροθ. Η Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε στο κανάλι ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν είναι φιλική», αλλά εξέφρασε και κατανόηση, σε έναν βαθμό. «Παντού επικρατεί ένταση» είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «στο παρασκήνιο» και όχι δημόσια. Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο κανάλι ARD ότι ο Ζελένσκι επιθυμούσε να επισκεφθεί το Κίεβο ο καγκελάριος Σολτς, αντί του Σταϊνμάιερ, και να ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων όπλων.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να μπορούν να ληφθούν άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης όπλων», είπε ο σύμβουλος του Ζελένσκι. Αν και ο Σταϊνμάιερ είναι ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους, ο ρόλος του είναι συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Σολτς, τον καγκελάριο.

Υπό εξέταση η αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς καθυστερεί να λάβει μια απόφαση σχετικά με το εάν τελικά θα πρέπει να στείλει γερμανικά τανκς και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους. Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι αν στόχος του Ζελένσκι ήταν να πιέσει τον Σολτς για να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, οι πράξεις του ενδέχεται τελικά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη του FDP θα ταξιδέψει σε μια χώρα που ανακήρυξε τον επικεφαλής του κράτους μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε ο Κουμπίκι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ο Ζακ Σούστερ, κορυφαίος σχολιαστής της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας «Welt», υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια», υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία έχει υπάρξει «ο μεγαλύτερος [οικονομικός] υποστηρικτής του Κιέβου από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία».

Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη συνέπεσε χρονικά με τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γερμανίας με θέμα τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών τανκ στην Ουκρανία. Δεν έχει φανεί, ως τώρα, κάποια αλλαγή στις θέσεις της Γερμανίας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η συμπεριφορά μας δεν έχει αλλάξει: έχουμε παραχωρήσει όπλα, συνεχίζουμε να παραχωρούμε, αλλά δεν συζητάμε για την ποιότητα, την ποσότητα ή τις ημερομηνίες».

Τα... γυρίζουν Ζελένσκι και Κίεβο

Μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε στη Γερμανία, η Ουκρανία προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών αυτών, ότι δηλαδή ο Ζελένσκι απέρριψε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λισένκο, διέψευσε την εν λόγω πληροφορία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Λισένκο διέψευσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφθεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». 

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής: «Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ουκρανίας για την άρνησή του να δεχθεί τον Γερμανό ομόλογό του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA