Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αναπτύσσονται στα ανατολικά και στα νότια της χώρας με τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιβεβαιώνει πως η ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς». Την κινητικότητα των Ρώσων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας επιβεβαίωσαν και οι Αμερικανοί με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς», λέει ο Ζελένσκι

Ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι κάνει λόγο με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «κόλαση» τονίζοντας πως πλέον  «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες». Οι αναφορές κάνουν λόγο για ακατάπαυστες μάχες στις πόλεις Ρουμπίζνε και Ποπάσνα που βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο στόχαστρο των Ρώσων. Κάλεσε μάλιστα, ξανά, τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουχάνσκ.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συνέχιζε να προσπαθεί να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας αψήφησαν προχθές Κυριακή το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), το λιμάνι στρατηγικής σημασίας «πιθανόν καταλήφθηκε» από τους Ρώσους το Σάββατο, «παρά τις διαψεύσεις του ουκρανικού επιτελείου».

Η κατάληψη της πόλης χαρακτηρίζεται σημαντική νίκη για τη ρωσική πλευρά: της επιτρέπει να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά χθες. Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το πρωί όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.

Στα δυτικά, νέο πυραυλικό χτύπημα στo Λβιβ, εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός τη Δευτέρα, με τους Ουκρανούς να φοβούνται ότι δεν απομένει ασφαλές σημείο στη χώρα.

Αντιστέκεται η Μαριούπολη

Παρά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται ταμπουρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές και δίνουν την ύστατη μάχη. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στα υπόγεια του εργοστασίου κρύβονται και τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών. Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι έχουν μεταφερθεί δια της βίας από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πολιορκούμενης πόλης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA