Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το Ντονμπάς είναι η καρδιά της Ρωσίας». Οι 7 αυτές λέξεις της σοβιετικής προπαγάνδας τη δεκαετία του 1920 έβαζαν φαρδιά πλατιά τη ρωσική σφραγίδα σπουδαιότητας της «Νοβοροσίγια», της ζώνης με επίκεντρο το Ντονμπάς, που περιλαμβάνει περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, η προσάρτηση των οποίων πάντα γοήτευε τους θιασώτες της μεγάλης Τσαρικής Ρωσίας στη Μόσχα. Στο Ντονμπάς λοιπόν, εκεί όπου ο πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ τα τελευταία 8 χρόνια, αναζητά την πολυπόθητη πύρρειο νίκη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ύστατη προσπάθειά του η εισβολή στην Ουκρανία να μην καταγραφεί στην ιστορική μνήμη του ρωσικού λαού ως κορυφαία στρατηγική αποτυχία πλήττοντας ανεπανόρθωτα το ηγετικό του προφίλ και υποθηκεύοντας το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο. Μία νίκη όμως, που θα του εξασφαλίσει και τον κρυμμένο θησαυρό, που βρίσκεται στο υπέδαφος της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τσετσένος Καντίροφ απειλεί ότι θα πέσει το Azovstal

Η απογοήτευση στο Κρεμλίνο και η μάχη για το Ντονμπάς

Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο ανατολικό και νότιο μέτωπο ξεκίνησε με τις συγκεντρωμένες πολύ μεγάλες ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν με τον ίδιο σχεδιασμό, που ακολουθήθηκε και στην πρώτη φάση της εισβολής. Μαζικοί βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και από αέρος για να καμφθεί η αντίσταση των εμπειροπόλεμων μονάδων του ουκρανικού στρατού, που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και για να καταστραφεί το σύνολο των βασικών υποδομών με τα πλήγματα να στρέφονται και κατά πολιτικών στόχων στις αστικές περιοχές με θύματα αμάχους. Τα αποτελέσματα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στο Κίεβο αλλά και στα εκτεταμένα πεδία μάχης της κεντρικής και βόρειας Ουκρανίας υπήρξαν ιδιαίτερα απογοητευτικά για το Κρεμλίνο. Η αρνητική έκβαση των αρχικών επιχειρήσεων δεν αφήνει περιθώριο αποτυχίας στο υπό πολιορκία Ντονμπάς, το βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας και παλαιότερα της Σοβιετικής Ενωσης, που είναι υπό ασφυκτικό κλοιό Ρώσων και αυτονομιστών από το 2014. Μια αναμέτρηση, που άφησε πίσω της 14.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. εκτοπισμένους.

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η ολομέτωπη επίθεση στη συγκεκριμένη περιφέρεια επαναφέρει το ερώτημα στη Δύση ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν πίσω από αυτή τη στρατηγική επιλογή. Είναι ο μεγαλοϊδεατισμός επανασύστασης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ, είναι η δυναμική αντίδραση στο ενδεχόμενο, έως τις 24 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είναι τελικά η αρχική εκτίμηση της προσπάθειας διχοτόμησης της Ουκρανίας, υπόθεση, που ενισχύεται από τα ιδιαίτερα «φιλορωσικά» χαρακτηριστικά του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, το οποίο έχει σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις;

Βέβαια, ως πιο πιθανή εκτίμηση για την επιλογή της στρατιωτικές επιβολής μοιάζει να συντρέχουν όλες οι προηγούμενες υποθέσεις στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η κατάληψη του Ντονμπάς αποτελεί μονόδρομο για το Κρεμλίνο καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μία σημαντική νίκη επί του πεδίου, που μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από την απρόσμενη έως τώρα δυσμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων επί ουκρανικού εδάφους.

Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την ολοκλήρωση της απόσχισης, που άρχισε το 2014 με την ανακήρυξη των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παράλληλα με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Μια διαδικασία ενσωμάτωσης, που πολλοί θεωρητικοί της Μόσχας θεωρούσαν το διάστημα εκείνο ότι θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων αλλά μόνο μέσω ρωσικών επενδύσεων, που θα έδιναν εκσυγχρονιστική πνοή στη βαριά βιομηχανία του Ντονμπάς, άρρηκτος κρίκος της οποίας ήταν η βιομηχανική ζώνη της Μαριούπολης με κορωνίδα την εμβληματική χαλυβουργία Azovstal.

Ντονμπάς: Το κοίτασμα του άνθρακα, το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Διαχρονικά οι περιοχές αυτές διατηρούσαν ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη Ρωσία, πραγματικότητα, που αποτέλεσε την αναγκαία αφορμή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Μόσχα υπέρ των φιλορώσων αυτονομιστών. Με αυτή την έννοια, μια πιθανή επανασύνδεση του Ντονμπάς στο επόμενο διάστημα με τη «μητέρα πατρίδα» εξυπηρετεί το αφήγημα της «ιστορικής αποκατάστασης» επεκτείνοντας τα σύνορα της χώρας με οδηγό τους χάρτες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εμπόδιο στην υλοποίηση αυτού του νεοτσαρικού επεκτατισμού εν έτει 2022 είναι οι επίλεκτες και πιο καλά εξοπλισμένες ουκρανικές δυνάμεις, που επιχειρούν επί μία δεκαετία στην περιοχή, και παρά τα σοβαρά πλήγματα, που έχουν υποστεί, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στο ρωσικό στρατό.

Η εθνικιστική ερμηνεία των γεγονότων θα πρέπει να εκτιμηθεί συνδυαστικά με μία σειρά στρατηγικών και οικονομικών παραγόντων, που δείχνουν εξίσου, εάν όχι περισσότερο, ισχυροί, η επίτευξη των οποίων θα ικανοποιούσε απόλυτα το Κρεμλίνο δεδομένων των συνθηκών. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάληψη της ζώνης μεταξύ Χαρκόβου και Οδησσού θα απέκοπτε οριστικά την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα. Και όχι μόνο αυτό. Τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αζοφική αλλά τα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στην ηπειρωτική περιοχή θα άλλαζαν αυτομάτως χέρια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ο θησαυρός, που κρύβεται κρυμμένος στο υπέδαφος του Ντονμπάς. Το κοίτασμα του άνθρακα, το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι η ατμομηχανή της Ουκρανίας, με τη χώρα να κατέχει τη 10η θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη του ορυκτού. Μπορεί στην ουκρανική επικράτεια να υπάρχουν 8.500 κοιτάσματα εξόρυξης βιομηχανικής σημασίας με περίπου 110 διαφορετικούς τύπους ορυκτών όμως το υπέδαφος του Ντονμπάς είναι πλούσιο σε σπάνιες γαίες, μέταλλα δηλαδή, που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και τεχνολογικών εφαρμογών και σε στρατηγικά μέταλλα υψηλής τεχνολογίας όπως το ουράνιο, το κοβάλτιο, το λίθιο, το μαγγάνιο, ο γραφίτης και το τιτάνιο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο ειδικός χάλυβας, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των ρωσικών αρμάτων μάχης, προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, που υποστηρίζει επίσης την κατασκευή των βαλλιστικών πυραύλων της Μόσχας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA