ΔΙΕΘΝΗ
24/04/2022 10:28

Εκλογές στη Γαλλία: Το προβάδισμα του Μακρόν, η ενισχυμένη Λεπέν και η ελπίδα των Ευρωπαίων

Τα επίσημα exit poll για το ποιος η ποια θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα 5 χρόνια θα βγουν με το κλείσιμο της τελευταίες κάλπης στις 21:00 - Πάντως, τα προγνωστικά δίνουν επανεκλογή Μακρόν έναντι της Λεπέν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλογές στη Γαλλία: Το προβάδισμα του Μακρόν, η ενισχυμένη Λεπέν και η ελπίδα των Ευρωπαίων
Πηγή: Associated Press / Shutterstock
Ανάγνωση:

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι δύο μονομάχοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς σε λίγες ώρες Εμάνουελ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν θα γνωρίζουν τον νικητή του β' γύρου. Οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες από νωρίς το πρωί για την κρίσιμη αναμέτρηση με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη τον Μακρόν, αλλά και την Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδα και περίπου στις 21:00 θα βγουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον νικητή.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές στη Γαλλία: 10 σημεία στα οποία διαφέρουν ο Μακρόν και η Λεπέν σύμφωνα με τη Ηandelsblatt

Video Loading...

Το σταθερό προβάδισμα του Μακρόν

Τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι την Λεπέν. Η κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε πριν από 50 χρόνια, ο πατέρας της Ζαν Μαρί, από την πλευρά της ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ ψήφους.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η Λεπέν θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στις σημερινές εκλογές υπό τις τρεις προϋποθέσεις:

  • αν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν προτιμήσουν μαζικά την αποχή
  • αν πολλοί ψηφοφόροι του Μακρόν στον πρώτο γύρο, θεωρώντας τη νίκη εξασφαλισμένη, επιλέξουν και αυτοί την αποχή και
  • αν, τέλος, πολλοί από αυτούς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, προσέλθουν στον δεύτερο για να ψηφίσουν μαζικά Λεπέν. Το ενδεχόμενο να συμβούν όλα αυτά ταυτοχρόνως δεν φαίνεται πιθανό.

Η προτροπή του Μελανσόν βγάζει νικητή

Το βράδυ του Α' γύρου και αφού το κόμμα του έμεινε εκτός «τελικού», ο Μελανσόν ζήτησε επιτακτικά από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν». Μόλις πριν από λίγες ημέρες (19 Απριλίου) τους ζήτησε εκ νέου να μην προτιμήσουν ούτε την αποχή, χωρίς ωστόσο να ταχθεί υπέρ της ψήφου στον Μακρόν. Ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν είτε άκυρο είτε λευκό αναμένεται να είναι υψηλός, ξεπερνώντας ενδεχομένως το 11,5% που ήταν το 2017. Αυτό όμως μάλλον είναι υπέρ του Μακρόν που προηγείται, αφού τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Αυτοί που ελπίζουν σε νίκη του Μακρόν

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πιθανολογούμενη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, μια χώρα με πυρηνική δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να γίνει διεθνώς δεκτή με ανακούφιση, κυρίως δε στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία σε περίπτωση επικράτησης της Λεπέν θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά. Η ακροδεξιά υποψήφια απέφυγε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να κάνει λόγο για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, πλην όμως οι αντιλήψεις της για την «Ευρώπη των Εθνών» που επιθυμεί δεν δείχνουν συμβατές προς το υπάρχον ευρωπαικό οικοδόμημα.

Τι ισχύει με το αξίωμα του πρωθυπουργού

Εξάλλου, η Γαλλία ναι μεν θα γνωρίζει απόψε το βράδυ τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δυο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%. Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Η γαλλική παράδοση...

Στην πράξη, ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα τελευταία 60 χρόνια μόνο ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατάφεραν να επανεκλεγούν, έχοντας όμως υποχρεωθεί στη διάρκεια της πρώτης τους θητείας να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Μακρόν απέφυγε αυτή τη συγκατοίκηση κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα την αποφύγει και στη δεύτερη θητεία του αν εκλεγεί;

Τι λέει ο Τύπος και το κάλεσμα στον κόσμο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο γαλλικός Τύπος έχει λάβει ξεκάθαρη θέση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές! Αρκετά ΜΜΕ της Γαλλίας κάλεσαν το κοινό τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, στον σημερινό αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω δημοσιεύματα:

Ο ένοικος του Ελιζέ αναμετράται σήμερα με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, για δεύτερη φορά, με πολιτικούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν στενά για να διαπιστώσουν εάν η συντονισμένη προσπάθεια του επιτελείου της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν για να αμβλυνθεί η εικόνα της και να διευρυνθεί η απήχησή της θα φέρει –ή όχι– μείζονα πολιτική ανατροπή με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η εφημερίδα Le Parisien κάλεσε τους αναγνώστες της να μην «επιδεινώσουν την παγκόσμια κρίση» ψηφίζοντας «μια λαϊκίστρια υποψήφια». Η νίκη της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε το ακριβώς αντίθετο από την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη το τρέχον διάστημα, επιχειρηματολόγησε η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος η υποψήφια της άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, η Γαλλία θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο εταίρο.

Από την πλευρά τους οι συντηρητικές εφημερίδες Le Monde και Le Figaro, προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού παρά το προβάδισμα Μακρόν: Και οι δύο στα κύρια άρθρα τους εναντίον του εφησυχασμού λόγω του προβαδίσματος του αρχηγού του κράτους στις δημοσκοπήσεις. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συμβάλετε να προληφθεί η έλευση στην εξουσία της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, της Μαρίν Λεπέν: να ψηφίσετε τον αντίπαλό της, τον Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε η Μοντ, προσθέτοντας πως κάνει αυτή την παραίνεση παρά τα σφάλματα του απερχόμενου προέδρου και τις ευθύνες που του αναλογούν κατ’ αυτή για την ενίσχυση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία. Και η Monde καταλήγει: Η αποχή «δεν είναι επ’ ουδενί χρήσιμη για να σωθεί η χώρα μας από το χείρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ